novi stari gradonačelnik

Penava otkrio što planira nakon što je dobio HDZ u Vukovaru, ali i da je spreman na suradnju sa SDSS-om

31.05.2021 u 20:09

Bionic
Reading

Ivan Penava u nedjelju je osvojio treći gradonačelnički mandat, prvi otkako je izišao iz HDZ-a. Njegova pobjeda u gradu heroju sigurno je, barem na simboličkoj razini, težak udarac za HDZ.

Upitan kako će se nositi s podjelama koje u gradu traju 30 godina kazao je RTL-u: 'Prvo bi se trebali dogovoriti oko termina "što je podjela". Činjenica je da je ovaj grad pretrpio strašna razaranja, da su ljudi i obitelji doživjeli teške gubitke koji nisu naprosto sanirani u onoj mjeri u kojoj su mogli i trebali bit. Tako da je to još jedan razlog te podjele, ne kažem da bi te podjele samim tim nestale, ne bi sigurno, ali lakše bi bilo nositi taj teret'.

Po pitanju gradske vlasti, jedna je od opcija koaliranje sa Željkom Sabom. 'Apsolutno nam je da svatko tko će radit na korist grada Vukovara i njegovih građana prihvatljvi partner, prihvatljive ideje. To smo demonstrirali i prošli i pretprošli mandat. Sve ono što je dobro za grad ćemo prihvatiti, a jednako tako, u smislu ovog političkog ambijenta koji je stvoren kroz koaliciju HDZ-a i SDSS-a apsolutno, dakle u tom kontekstu, svi partneri su prihvatljivi. Apsolutno tu više nema prihvatljivih, ako ćemo se voditi logikom HDZ-a i SDSS-a', rekao je.

U kampanji je Penava često puta upozoravao da su HDZ i SDSS udružili, a sada će na gradskoj razini morati surađivati i sa SDSS-ovim Srđanom Kolarom, koji je svojevremeno Penavi donio statut grada ispisan na ćirilici, kojeg je pak Penava bacio na pod.

'Kolar i ja nikad nismo imali napete odnose i to je vrhunac naše napetosti među sobom. To što je tada gospodin Kolar napravio na sjednici Gradskog vijeća je napravio po naputku. Znači, to nije bilo nešto što je on smislio. Jasna je stvar da je to došlo iz Zagreba i da je on to napravio po diktatu središnjice u Zagrebu i zato sam rekao da, otprilike, politiku u gradu Vukovaru ćemo formirati po mjeri Vukovaraca i Vukovara sa što je manje moguće upliva velikih središnjica u Zagrebu', poručio je.