GRAD SPLIT RASPISUJE NATJEČAJ

Pomeli su sve ilegalce sa Žnjana, otkrivamo kako će ga srediti

23.11.2017 u 22:21

Bionic
Reading

Splitska gradska vlast u petak će službeno raspisati javni natječaj za uređenje žnjanskog platoa, površinom najveće kupališne zone na Jadranu, koju se nakon nedavnog masovnog uklanjanja bespravne gradnje namjerava urediti do ljeta 2019. godine. Paralelno, idućeg tjedna predstavit će se privremeno rješenje s montažnim 'modulima' koje će biti na snazi iduće sezone

Kako je za tportal potvrđeno iz gradske uprave, jedna od podloga za natječaj bit će rješenje Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba, koje je na izmaku svog mandata predstavio bivši gradonačelnik Ivo Baldasar, no natjecatelji će biti slobodni predložiti i potpuno drugačiju viziju jer će se ionako mijenjati urbanistički plan za Žnjan. Također, od njih se traže prijedlozi budućeg izgleda prostora na istoku i zapadu, odnosno Trstenika i Duliova, no samo na anketnoj razini.

Natječaj će biti otvoren dva mjeseca, njegov nagradni fond iznosi 690 tisuća kuna, a ukupni troškovi se procjenjuju na oko milijun kuna. Najbolje radove izabrat će žiri pod predsjedanjem arhitekta Vjekoslava Ivaniševića, a u kojemu će još sjediti gradonačelnik Andro Krstulović Opara, arhitekt Gojko Berlenghi, predsjednik Društva arhitekata Splita Dragan Žuvela te ekonomist i konzultant Mario Šerić.

Grad upravitelj platoa i plaže  

Uređenje žnjanskog platoa jedan je od najvećih projekata novog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, koji je i inzistirao na potpunom uklanjanju tridesetak bespravnih kafića i klubova s tog prostora. Procedura je složena jer osim urbanističkog i arhitektonskog dijela, Grad Split treba službeno zatražiti i dobiti koncesiju na Žnjan. Najavljeno je da će se ponavljanje nereda spriječiti tako što će upravo grad biti upravitelj cijelog platoa i plaže, dok će na javnom natječaju privatnici moći dobiti koncesiju na pojedine i strogo definirane sadržaje poput kafića, restorana, sportskih terena ili plažnih rekvizita.

  • +6
Ugostitelji na Žnjanu sami počeli s uklanjanjem ilegalnih objekata i terasa Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Posljednjih tjedana među Splićanima je provedena anketa koju je ispunilo oko šest tisuća građana, a najveći broj njih smatra da je Žnjanu potrebno više zelenila i hladovine (93,78 posto) i pješačkih koridora (92,35 posto), a žele i šetnicu prema Stobreču (90,59 posto) te uređena parkirališta (85 posto). Ovi podaci također će biti jedna od podloga za natječaj.

Procjenjuje se da će kompletno uređenje ovog prostora stajati nekoliko desetaka milijuna kuna.

Privremeno rješenje za iduću sezonu 

U splitskoj gradskoj upravi u međuvremenu su izradili privremeno rješenje za iduću sezonu: radi se o montažnim modulima veličine 12 četvornih metara, što je po zakonu jedino moguće, s drvenim podestima i pripadajućim štekatom, koji će se postaviti na plaži - ali u odnosu na srušene nelegalne kafiće bit će znatno dalje od obale. Bit će ih ukupno petnaestak, i to u vlasništvu Grada Splita.

U središnjem pojasu platoa nalazit će se piknik zona i razni montažni, zabavni i sportski sadržaji, dok je dio najbliži kopnu predviđen isključivo za parkiranje. Trenutno se čeka da njihov izgled formalno potvrde radna skupina za Žnjan, Ministarstvo graditeljstva i Ured državne uprave.

Privremene koncesije za ove sadržaje također bi se trebale izdavati nakon javnog natječaja i vrijedit će godinu dana, no ukoliko izrada konačnog rješenja za Žnjan u bilo kojem trenutku zapne, moći će se produljiti za još godinu dana.

  • +84
Spektakularne fotografije splitskog Žnjana iz zraka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: CroDrone