marinko čavara

Predsjednik Federacije BiH odbacuje međunarodne kritike i najavljuje imenovanje sudaca, pozvao je 25 kandidata

16.08.2022 u 16:49

Bionic
Reading

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara odbacio je u utorak kritike međunarodnih dužnosnika da je blokirao izbor ustavnih sudaca tog entiteta i nagovijestio da će ih imenovati

SAD je ranije uveo sankcije Čavari, uključujući zabranu putovanja u tu zemlju i zamrzavanje imovine zbog odbijanja da imenuje ustavne suce.

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt prošloga je tjedna pozvao Čavaru da to učini, a njegov odgovor da postoje i drugi problemi američko veleposlanstvo u BiH je nazvalo 'arogantnim'.

Čavara je u utorak Radio-televiziji HercegBosne iz Mostara nagovijestio da će imenovati suce.

"Te probleme trebamo rješavati. Ne mislim da ne treba rješavati pitanje imenovanja sudaca Ustavnoga suda, ali to se nije moglo napraviti jer nismo imali političkog dogovora. Pismo gospodina Schmidta sam doživio kao njegovu i potporu međunarodne zajednice da taj problem riješimo“, rekao je Čavara.

Pozvao je na razgovor s 25 kandidata za suce, a troje je poziv odbilo.

Popunjavanje ustavnog suda ključno je da bi on mogao normalno raditi, ali i da bi profunkcioniralo vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa koje ima konačnu riječ u slučajevima kada se pozivanjem na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa pojedinih naroda osporava donošenje zakona u entitetskom parlamentu. 

Čavara, koji je visoki dužnosnik HDZ-a BiH, odbacio je tvrdnje da on i njegova stranka blokiraju rad Federacije BiH i njezinih institucija. Naveo je kako čak šest godina bošnjački političari odbijaju provesti presudu ustavnoga suda BiH po predmetu Ljubić kako bi se prestalo s praksom bošnjačkog preglasavanja Hrvata za gornji nacionalno koncipirani Dom naroda. Taj dom ima ključnu ulogu pri izboru izvršne vlasti. 

Po Čavarinim riječima, neshvatljivo je da međunarodna administracija na to ne reagira, kao ni na to da čak 14 godina Federalna televizija radi bez statuta i izvan zakona.

"Deset godina nema upravnoga odbora, direktor od 2013. radi nezakonito. Punih osam godina nema ravnatelja Federalne uprave policije koji mora biti Hrvat. Namjenska industrija radi bez ikakva utjecaja ikoga drugog osim bošnjačkog naroda“, rekao je Čavara.