obračun na mrežama

Pale teške riječi i uvrede između iranskih i izraelskih diplomata, razlog su izmjene izbornog zakona u BiH

10.08.2022 u 12:33

Bionic
Reading

Veleposlanstvo Irana u BiH i veleposlanik Izraela u Hrvatskoj u srijedu su razmijenili teške riječi i uvrede preko društvenih mreža i to zbog aktualnih rasprava o izmjenama izbornog zakona u BiH

Nakon što je veleposlanstvo Izraela za BiH čije je sjedište u Tirani početkom tjedna objavilo izjavu kojom je data potpora zahtjevima hrvatskih stranaka za promjene izbornog zakona, u srijedu su se na to na Twitteru očitovali iz veleposlanstva Irana u Sarajevu.

"Cionistički režim aparthejda nije kvalificiran komentirati političku sudbinu Bosne i Hercegovine", poručili su iz iranskog veleposlanstva.

Na taj su način dali potporu ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković koja je u utorak na adresu ministarstva vanjskih poslova u Tel Avivu i njihovog veleposlanstva u Tirani uputila demarš u kojemu je osudila izjavu u prilog stajalištima HDZ-a i drugih hrvatskih stranaka.

"Bilo kakva potpora izbornoj reformi koja bi diskriminirala građane zbog etničke ili vjerske pripadnosti nedvojbeno je odbačena od većine parlamentarnih stranaka u BiH", napisala je uz ostalo Turković.

Iz Tel Aviva i veleposlanstva u Tirani na iranski tvit još nije stigao nikakav odgovor, no zato se izraelski veleposlanik u Zagrebu Ilan Mor vrlo jasno očitovao o tvitu iranske diplomacije.

Postavio je pitanje je li "smiješni i opasni Mula iz Teherana" uopće pozvan suditi o bilo čemu, no nije se upuštao u rasprave o sadržaju izjave koju je objavilo veleposlanstvo Izraela za BiH.

  • +11
Prosvjed protiv izmjena izbornog zakona BiH Izvor: Profimedia / Autor: Vedad Ceric / Alamy / Alamy /

U toj je izjavi stajalo kako podupiru punu ravnopravnost svih građana BiH i svaku inicijativu koja promovira ovu ravnopravnost.

Vjeruju i kako je ustavom Bosne i Hercegovine uspostavljen održiv sustav podjele vlasti između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika što je načelo koje se mora poštovati i uzeti u obzir prilikom traženja rješenja za izborni zakon koji istodobno mora osigurati dva ključna načela: jednakost i nediskriminaciju.

"Jedan od načina da se održe ovi ključni principi je kroz legitimno predstavljanje, što je i potvrdio i Ustavni sud Bosne i Hercegovine, a bez kojeg sustav konsocijacijske demokracije nije ni provediv ni održiv. S tim u vezi, presuda Sejdić-Finci, kao i druge presude Europskog suda za ljudska prava tek trebaju biti provedene", stajalo je u izjavi koja je odmah nakon objave izazvala proturječna reagiranja u BiH.

Bošnjački političari i stranke ocijenili su je dvojbenom zatraživši dodatna pojašnjenja od Izraela, a sada je na njihovu stranu stao i Iran.