sporni suci

Veleposlanstvo SAD-a u BiH uputilo oštre kritike predsjedniku Federacije Čavari i HDZ-u: Ponaša se arogantno

12.08.2022 u 17:02

Bionic
Reading

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara suočio se u petak s optužbama veleposlanstva SAD da se ponaša "arogantno" jer je godinama izbjegavao imenovati suce Ustavnog suda tog entiteta a sada dodatno pokazuje kako je neodgovorna osoba koja bježi od rješevanja otvorenih problema u zemlji

Čavara koji je za predsjednika Federacije BiH izabran kao kadar HDZ BiH ranije je dospio na popis osoba koje su SAD kaznile sankcijama odnosno zabranom putovanja u tu zemlju i zamrzavanjem imovine i to upravo zbog odbijanja da imenuje ustavne suce.

Popuna Ustavnog suda ključna je da bi on mogao normalno raditi ali i da bi profunkcioniralo vijeće za zaštitu vitalnih nacionlanih interesa koje ima konačnu riječ u slučajevima kada se pozivanjem na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa osporava donošenje zakona u entitetskom parlamentu.

Sada su na Čavarin račun stigle nove američke optužbe i to nakon što je poslao pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu u kojemu ga je izvijestio kako će nakon njegovih upozorenja ipak imenovati četiri ustavna suca na što se čeka od 2019. godine.

Schmidt je to od Čavare izrijekom zatražio posebnim pismom početkom tjedna a HDZ-ov dužnosnik je odgovorio s višednevnim zakašnjenjem i potvrdio kako je ipak spreman ispuniti tu obvezu ali je pri tom inzistirao na ocjeni kako su problemi u Federaciji BiH puno veći i kompliciraniji pa bi se i međunarodna zajednica morala uključiti u njihovo rješavanje.

Pri tom je istaknuo i potrebu provedbe presude Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić" važne za funkcioniranje Doma naroda federalnog parlamneta.

  • +11
Prosvjed protiv izmjena izbornog zakona BiH Izvor: Profimedia / Autor: Vedad Ceric / Alamy / Alamy /

Potužio se i na način i ton komunikacije s njim koje prakticiraju iz OHR-a.

Nakon što je sadržina Čavarina pisma Schmidtu dospjela do medija reagirali su iz veleposlanstva SAD-a u Sarajevu izravno optužujući predsjednika Federacije ali i njegovu stranku za krizu u tom entitetu jer za osam godina nisu poduzeli ništa kako bi se otvorena pitanja riješila.

"Mišljenja smo da je ton pisma koji je (Čavara) uputio visokom predstavniku arogantan te da je njegovo tumačenje činjenica krajnje jednostrano. Pismo u potpunosti ignorira ponašanje HDZ-a BiH koje je u velikoj mjeri doprinijelo sabotaži institucija Federacije BiH radi ispunjenja vlastitih uskih interesa te je zlorabilo kontrolne mehanizme sadržane u ustavu FBiH", stoji u izjavi američkog veleposlanstva.

Na kraju su zaključili kako politički lideri u BiH uporno odbijaju riješiti dugogodišnja institucionalna pitanja u BiH te da je trenutačna "toksična politička kultura" opasna po stabilost zemlje.