ŽELJA PANTOVČAKA

Predsjednica za reformu obrazovanja bez ideologizacije i politizacije

  • Autor: V.B./Hina
  • Zadnja izmjena 25.05.2017 09:03
  • Objavljeno 24.05.2017 u 21:37
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjević / CROPIX

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović objavila je u srijedu na Facebooku da pozorno prati sve što se događa u vezi s kurikularnom reformom i još jednom pozivala sve odgovorne da proces njezina donošenja ubrzaju i oslobode bilo kakve ideologizacije i politizacije

"Pozorno pratim sve što se događa u vezi s kurikularnom reformom i još jednom pozivam sve odgovorne da proces njezina donošenja ubrzaju i liše bilo kakve ideologizacije i politizacije. Hrvatska ima nadarenu djecu, i, unatoč nevelikim plaćama, izvrsne i požrtvovne nastavnike, profesore i ravnatelje.

Ni jedni ni drugi više ne mogu čekati. Previše se vremena izgubilo i Hrvatska sada mora sprintati da bi dostigla države koje imaju suvremen kreativan obrazovni sustav, sustav koji stvara samostalne, samosvojne i odgovorne osobe", napisala je Predsjednica.

Moramo stoga, nastavila je, naš obrazovni ustav osloboditi nepotrebnih gomilanja činjenica, zbog kojeg trpe i djeca i nastavnici i roditelji.

"Moramo stvoriti sustav koji će doslovce rasteretiti torbe i ruksake naše djece, koji će omogućiti što više individualnog rada, koji će prepoznati talente i razvijati ih i koji će adekvatno vrednovati rad profesora i nastavnika. Imala sam sreću steći iskustvo školovanja i u svijetu. Uz najveće pohvale mojim nastavnicima i profesorima na trudu, tada sam shvatila koliko smo svi žrtve tromog i činjenicama prenatrpanog kurikuluma", istaknula je Grabar-Kitarović.

Osvrnula se na vrijeme provedeno u školi u američkom Los Alamosu koje joj je bilo "pravo osvježenje jer sam bila oslobođena od 'bubanja' brojnih nepotrebnih činjenica, a, s druge strane, dobila sam priliku maksimalno izraziti svoje mogućnosti, učila sam formirati i braniti stavove i angažirati se za opće dobro, a ne prigovarati zašto ništa ne valja". To kao roditelj želi i svojoj djeci i svoj hrvatskoj djeci.

"I dalje ću pozorno pratiti sve što se događa u vezi s kurikularnom reformom jer je to prevažno pitanje za našu budućnost. Svakako, očekujem da se dovršetak kurikularne reforme postavi na najvišu razinu državnih prioriteta i da što prije krenemo u njegovu provedbu", poručila je na kraju predsjednica Grabar-Kitarović.

U ponedjeljak je ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, na prijedlog Posebnoga stručnog povjerenstva, imenovao dr. Jasminku Buljan Culej za voditeljicu Ekpertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme (ERS. Jedan od članova PSP-a Josip Milat podnio je u utorak ostavku na članstvo u PSP-u ustvrdivši da je "izbor voditelja i članova ekspertne skupine rezultat, formalno održivih, ali ipak pravnih proceduralnih makinacija".

U srijedu je na konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, na kojoj su brojna novinarska pitanja uglavnom bila usredotočena na pretežito polemičke odjeke spomenutog izbora, predsjednica PSP-a Dijana Vican iscrpno izložila proceduru izbora voditeljice i članova ERS-a i ustvrdila da su u ovom izboru u potpunosti i beprijekorno ispoštivani propisi iz Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!