POČAST ŽRTVAMA, ALI NE JAVNO

Predsjednica opet ide u Jasenovac u tajnosti, ovoga puta uplela i izraelskog kolegu

24.07.2018 u 12:03

Bionic
Reading

Na poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, u dvodnevnom državnom posjetu Hrvatskoj boravi predsjednik Države Izraela Reuven Rivlin te će zajedno posjetiti i Spomen-područje Jasenovac

Međutim, taj će posjet biti zatvoren za javnost. Kako doznajemo na Pantovčaku, posjet dvoje predsjednika snimit će tek službeni fotografi i snimatelji, a Rivlin će poslije dati izjavu. Očekuje se da će i hrvatska predsjednica Grabar Kitarović nakon posjeta Jasenovcu dati izjavu. Za razliku od ovog polutajnog posjeta Jasenovcu, posjeti hrvatskih političara Yad Vashemu bili su otvoreni za praćenje svim zainteresiranim medijima.

Zašto posjetu hrvatske predsjednice i izraelskog predsjednika Jasenovcu neće nazočiti mediji, upitali smo i izraelsko veleposlanstvo u Hrvatskoj, ali odgovor još uvijek nismo dobili.

Posebna pažnja javnosti usmjerena je upravo na taj dio posjeta jer je riječ o posebno osjetljivom pitanju. Kako što je poznato, hrvatska predsjednica proteklih godina nije nijednom sudjelovala u službenim komemoracijama kojima se odaje počast žrtvama u Jasenovcu zato što, kako je sama izjavljivala, nije željela sudjelovati u ideološkim podjelama.

  • +27
Kolinda Grabar Kitarović i izraelski predsjednik Reuven Rivlin Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Iz istog razloga nije sudjelovala ni u komemoracijama kojima se obilježavaju žrtve Bleiburga. A bez nazočnosti javnosti posjetila je i Ahmiće tijekom posjeta Bosni i Hercegovini.

S druge strane, predstavnici židovske manjine u Hrvatskoj sa Srbima i antifašistima bojkotiraju već dvije godine komemoraciju žrtvama ustaškog logora Jasenovca zbog relativizacije i oživljavanja proustaških simpatija, što su s velikom pozornošću pratili izraelski mediji i o čemu su se naširoko raspisali tijekom posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Izraelu u siječnju 2017. godine.

  • +8
Kolinda Graba-Kitarović i Reuven Rivlin Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL