počast žrtvama

Predsjednica opet u tajnosti i bez najave otišla u Jasenovac

20.04.2018 u 10:43

Bionic
Reading

Predsjednica RH ponovno je, kao i 2015. godine, u tajnosti i bez medijske najave otišla u Jasenovac odati počast žrtvama toga logora u kojem je tijekom Drugog svjetskog rata režim NDH ubio na desetke tisuća ljudi

O predsjedničinu posjetu Jasenovcu iz njenog ureda izvijestili su priopćenjem:

'Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je jutros Spomen-područje Jasenovac kako bi odala počast žrtvama. Tom prilikom, predsjednica Republike u knjigu dojmova upisala je:

'Posjet Spomen-području logora Jasenovac uvijek priziva osjećaje dubokog žaljenja zbog zločina koji su se ovdje dogodili i pijeteta prema svim nevinim žrtvama. Nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime.

Republika Hrvatska kao demokratska država, nastala na zasadama svih pozitivnih vrijednosti povijesne borbe hrvatskoga naroda za slobodu, među kojima je i antifašizam, bespridržajno osuđuje zločine počinjene u ovom logoru te s poštovanjem trajno čuva sjećanje na sve njegove stradalnike, u jedinstvenoj opredijeljenosti za poštovanje ljudskih prava svih svojih građana, kao jamstva napretka i mira.'

Kolinda Grabar Kitarović u Jasenovcu Izvor: Ured predsjednice / Autor: N. N.

U pratnji predsjednice Republike bio je gospodin Ivan Zvonimir Čičak, izaslanik predsjednice na državnoj komemoraciji žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora Jasenovac koja će se održati u nedjelju 22. travnja 2018. godine', piše u priopćenju s Pantovčaka.

Predsjednica proteklih godina nije nijednom sudjelovala u službenim komemoracijama kojima se odaje počast žrtvama zato što, kako je sama izjavljivala, nije željela sudjelovati u ideološkim podjelama. Iz istog razloga nije sudjelovala ni u komemoracijama kojima se obilježavaju žrtve Bleiburga.

  • +106
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL