sjednica u banskim dvorima

Plenković se nada da će nam izraelski avioni služiti do polovice ovog stoljeća

29.03.2018 u 07:20

Bionic
Reading

Na današnjoj sjednici u Banskim dvorima hrvatska Vlada donijela je odluku o nabavi borbenih aviona od Izraela te odluke o refinanciranju kredita u cestovnom sektoru. Također je odbijen prijedlog 37 oporbenih saborskih zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja Martini Dalić

U uvodnoj riječi predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na podizanje kreditnog rejtinga za Hrvatsku od strane agencije S&P čime je, smatra, poslana poruka svim ulagačima.

Izvijestio je i o sastanku Europskog vijeća kojim su dominirale gospodarske teme. 'Politička tema koja je dominirala je napad nervnim otrovom u Velikoj Britaniji rezultirala je odlukom da gotovo dvije trećine članica EU jednog ili više ruskih diplomata proglasi nepoželjnima. I Hrvatska se solidarizirala s Velikom Britanijom', pravdao je svoju odluku Plenković. 'Ova politička poruka je u tom trenutku bila bitna, no Hrvatska zna voditi računa o svojim gospodarskim i ekonomskim interesima', dodao je.

Kazao je da su dvije važne teme na današnjem dnevnom redu. Jedna je prijedog odluke o nabavi borbenih aviona. 'Ovo je odluka koja je iz nekog razloga odgađana niz godina', istaknuo je i dodao da je osluka o nabavi izraelskih aviona donesena konsenzusom.

'Radi se o borbenim zrakoplovima F16 koji su američke proizvodnje, oni će u Hrvatsku doći prilagođeni NATO standardima. U cijenu troškova biti će uračunato sve što je potrebno i da služe hrvatskom zrakoplovstvu najmanje 25 godina', kazao je premijer i dodao da se nada da će ovi avioni služiti do polovice ovog stoljeća.

  • +7
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Time će biti ojačano strateško partnerstvo i s SAD-om i Izraelom. 'Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ima svijetlu budućnost', kazao je Krstićević i dodao kako će to imati utjecaja i na školstvo, zdravstvo...

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je kako od samog početka procesa Ministarstvo obrane informiralo Ministarstvo finacija i sukladno tome pronašli su najoptimalniji model financiranja u idućih deset godina.

Ministar branitelja Tomo Medved istaknuo je kako je ponosan zbog nabave zrakoplova. 'Nakon Domovinskog rata ovo je jedna od odluka koja stvara perspektivu i kao strateška odluka daje garanciju očivanja sposobnosti i svih vrijednosti koje smo ponijeli iz Domovinskog rata', kazao je Medved.

Refinanciranje kredita u cestovnom sektoru

Na dnevnom redu je šest odluka o refinanciranju kredita u cestovnom sektoru. 'Time dug napokon postaje održiv', istaknuo je ministar prometa Oleg Butković. Refinanciranjem postojećih kredita godišnje će se uštedjeti najmanje 350 milijuna kuna godišnje. Time je odbačena mogućnost prodaje ili monetizacije hrvatskih autocesta.

Pohvalio se kako je iz sektora otišlo 208 osoba uz poticajne otpremnine. 'Ohrabruje činjenica da smo 2017. u siječnju imali tri milijuna vozila, a godinu dana kasnije tri posto više. Vjeruje da će se do 2023. isplatiti dug u cestovnom sektoru.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da će ovim potezom cestovni sektor prodisati te je podsjetio kako se prije koju godinu govorilo kako je monetizacija jedini izlaz.

Zahtjev oporbe za smjenom Martine Dalić

Treća točka dnevnog reda je Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja Martini Dalić, potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta od strane 37 zastupnika u Hrvatskome saboru.

'Riječ je o sada već petoj inicijativi izglasavanja povjerenja članovima ove Vlade ili cijeloj Vladi. Osobno ću zajedno s potpredsjednicom Vlade braniti odluku od odbijanju prijedloga u Saboru', kazao je predsjednik Vlade.

Da s Izraelom ne njegujemo suradnju samo u vojnom sektoru dokazuje usvajanje Prijedloga uredbe o objavi Sporazuma između Vlade RH i Vlade Države Izraela o suradnji u području poljoprivrede.

Na sjednici Vlade izglasano je i Izvješće o provedbi mjera iz Programa provedbe Strategije borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj (2014. - 2020.), za 2016. godinu.

  • +7
F-16 grčkog ratnog zrakoplovstva Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Druga bitna tema je restrukturiranje i modernizacija cestovnog sektora. Refinanciranjem kredita došlo je do godišnje uštede od 50 milijuna eura samo na kamatama.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstićević kazao je da je ova odluka jedna od najvećih u obrambenom resoru od Domovinskog rata. Dodao je da je to investiranje u sigurnost RH. 'Država s borbenim avionima ima mogućnost prevenirati rat, zaštiti granice...To je stvar nacionalnog ponosa', kazao je. Riječ je o odluci odgađanoj 15 godina te dodao kako se nada da će 2020. na 25. godišnjicu Oluje Hrvatska imati zrakoplove.

  • +18
Vlada uputila prijedlog zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetimo, na sjednici održanoj u utorak Vijeće za obranu preporučilo je Vladi donošenje odluke o sklapanju ugovora o nabavci novih borbenih aviona. Izbor je pao na 12 rabljenih izraelskih F-16 Barak, koje ćemo platiti oko 3 milijarde eura.

Uz ovu odluku, Vlada će donijeti i tri odluke o jamstvima za kredite kojima se financijski restrukturira cestovni sektor. Jamstva se daju Hrvatskim autocestama, Hrvatskima cestama te društvu Autocesta Rijeka-Zagreb. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u srijedu je potvrdio da je riječ o refinanciranju oko 1,8 milijardi eura duga cestovnog sektora. Time, s međunarodnom obveznicom iz prošle godine, 'završavamo' više od polovice ukupnog duga cestovnog sektora uz ukupne uštede u te dvije akcije od oko 350 milijuna kuna godišnje, samo na kamatama, rekao je Butković.

Također, Vlada će odgovoriti na prijedlog 37 oporbenih zastupnika za pokretanjem pitanja povjerenja potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta Martini Dalić. Oporba smatda da je Dalić, s obzirom na ovlasti Ministarstva kojem je na čelu, morala znati da je u procesu restrukturiranja koncerna angažirana tvrtka u kojoj je radio sada već bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak.