DUBOKO DIRNUT

Plenković posjetio Yad Vashem

24.01.2017 u 17:46

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković obišao je u utorak Memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem koji je na njega, kako je rekao, ostavio dubok dojam, te je naglasio da će ovaj posjet osnažiti njegovu posvećenost borbi protiv svakog oblika mržnje, rasizma i nijekanja holokausta

‘Posjet memorijalu Yad Vashem ostavio je na mene vrlo snažan dojam i suosjećam zbog duboke patnje, borbe i preživljavanje židovskog naroda u holokaustu’, rekao je Plenković novinarima nakon obilaska, a isto je napisao i u Knjigu posjetitelja. Dodao je da je duboko dirnut užasnom i tragičnom pričom o najgorim zločinima protiv čovječnosti i genocidu.

‘Mi smo odlučni održavati sjećanje na svaku od šest milijuna žrtava za buduće generacije i osnažiti naš angažman u promoviranju vrijednosti uzajamnog poštovanja, razumijevanja i tolerancije’, istaknuo je. Memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem utemeljen je 1953. godine u spomen žrtvama i svima onima koji su, riskirajući vlastite živote, odlučili pomagati Židovima i spasiti ih od genocida. Ti hrabri spasioci su u Yad Vashemu dobili svoj prostor - Vrt pravednika među narodima i njihova imena su uklesana u zidove vrta, a među njima je dosad 113 Hrvata.

‘Moja posvećenost borbi protiv svakog oblika mržnje, rasizma i nijekanja holokausta osnažena je današnjim posjetom i sjećanjem na više od stotinu hrvatskih pravednika među narodima’, rekao je. ‘Izražavajući iskrenu sućut obiteljima žrtava i židovskom narodu u ime hrvatske vlade pridružujem se glasovima humanosti riječima: Nikad više!’, napisao je premijer u Knjigu posjetitelja.

Plenković je obišao muzej holokausta te u Dvorani sjećanja pojačao vječni plamen, koji gori u spomen šest milijuna stradalih Židova, među kojima 1,5 milijuna djece i položio vijenac.  Tijekom radnog posjeta Izraelu, koji završava večeras, hrvatski premijer se sastao s predsjednikom izraelske vlade Benjaminom Netanyahuom, izraelskim predsjednikom Ruevenom Rivlinom te čelnicom oporbe Tzipi Livni.