PETROVIĆ NA VRUĆEM STOLCU

'Pravosuđe nije proradilo, padaju kolateralne žrtve!'

03.12.2009 u 07:00

Bionic
Reading

'Velika je razlika ako netko u suprotnom smjeru od dopuštenog vozi bicikl, a netko kamion. Mislim da je bitna razlika i u tome ako netko samo otvori telefonsku liniju za donacije, a netko je reklamira u novinama i na jumbo plakatima', rekao je Zorislav Antun Petrović gostujući u srijedu navečer u emisiji 'Na vrućem stolcu' Radija 101

Direktor hrvatskog ogranka Transparency Internationala (TIH) komentirao je odluku Državnog izbornog povjerenstva da je prikupljanje novca za predsjedničku kampanju preko SMS poruka i telefonskih poziva nedopustivo, čemu su pribjegli Milan Bandić, Boris Mikšić i Vesna Pusić.

U fokus javnosti u međuvremenu je dospjela i činjenica da se istom metodom poslužio i Josip Kregar u kampanji za lokalne izbore. 'Da smo vidjeli Kregarovu kampanju, reagirali bismo', rekao je Petrović. Na pitanje je li 'kamion' aluzija na Bandića, Petrović je odgovorio da TIH 'ne proziva poimence'.

Bajić - 'karijerist i poslušnik'

Slaže li se Petrović, pitao je slušatelj, da je ključna osoba za teškostanje u državi glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, koji bi trebaoslužiti kao osigurač, ali je, nažalost, tek 'karijerist i poslušnik'?'Temeljni problem u Hrvatskoj je to što su tijela javne vlasti čestoneotporna na politički pritisak', rekao je Petrović, dodajući dačesto o utjecajima sa strane ovisi hoće li se nešto izvući izladica i procesuirati. To se, podsjetio je, dogodilo i s osobom iz bivšepredsjedničke obitelji, čiji je slučaj bio u ladici dok nije otišaou zastaru.

Činjenica je, primjerice, da su se predsjedničke kampanje 1995. i 2000. mogle financirati telefonskim pozivima, koliko god to bilo dubiozno. Sad se to više ne može, no probleme sa spornim zakonodavstvom građani Hrvatske svakodnevno osjećaju na svojoj koži. Petrovića tako najviše užasava to što je Zakon o pretvorbi omogućio da se odluke donose diskrecijom, bez čvrstih kriterija, pa tako privatizacijski kriminal, nažalost, formalno ne postoji.

Svaka uplata predsjedničkim kandidatima koja je registrirana imenom i prezimenom je u redu, no do izigravanja zakona dolazi ako netko kupi prepaid telefonsku karticu i pozivima anonimno donira kandidatu 100.000 kuna.

Po Petroviću, osim preko interneta - gdje se nalaze brojevi računa i upute građanima za plaćanje donacija - kandidati bi mogli postaviti punktove po gradovima na kojima bi se prikupljala sredstva uz identifikaciju donatora. Nije mu jasno zašto nitko u Hrvatskoj nije pribjegao receptu Baracka Obame koji je rekordne donacije prikupio uplatama preko kreditnih kartica na internetu. 'Zašto nitko nije probao s kartičarima sklopiti sporazum, ne znam, jer je to vrlo jednostavno', rekao je Petrović.

Ocijenio je da je Stjepan Mesić imao najtransparentniju kampanju u Hrvatskoj te izrazio nadu da će ga bar jedan od aktualnih predsjedničkih kandidata u tome nadmašiti. Mesić je imao uspješnu kampanju sa 6,3 milijuna kuna, dok bi sadašnji kandidati mogli postići zadovoljavajuću kampanju sa 20 milijuna kuna.

Petrović je podsjetio i na to da su troškovi jedne ranije kampanje (HDZ-ove, op. a.) prešli 50 milijuna kuna - 30-ak milijuna više nego je ta stranka priznala. 'Imamo pravila, mjerimo koliko je tko potrošio', rekao je Petrović, u nadi da će i mediji pripomoći u tom praćenju. Naime, nakon što su GONG i TIH ustvrdili stvarne troškove tako što su HRT-u zaprijetili tužbama ukoliko im ne da podatke, ta je kuća iduće godine nestala s popisa tijela javne vlasti te sada nije obavezna prikazati tražene podatke.

Kandidati su zakonski obavezni objaviti preliminarne financijske izvještaje tjedan dana uoči izbora, a 15 dana nakon njih moraju objaviti konačne izvještaje. GONG i TIH pozivaju kandidate da procjenu troškova objave što prije kako bi birači vidjeli 'koliko su u stanju dobro planirati'.

EU sređuje biračke popise

Birački popisi u RH, prema kojima je moguće da na jednoj seoskoj adresi(zaselak Dusina kod Vrgorca) prebivaju 404 duše, za Petrovića sukompleksno pitanje. Da bi se to spriječilo, sve mora funkcionirati,uključujući više zakona i kontrolu njihove primjene, što u Hrvatskojnije slučaj. Stoga Petrović ima dojam da je među visokorangiranima punoljubitelja izreke 'u mutnom se riba lovi' - onih koji misle da je zanjih bolje ako mogu manipulirati s popisima. No ako ne ranije, problembiračkih popisa 'morat ćemo srediti prije ulaska u EU', jer zašto bioni financirali, primjerice, osam, a ne sedam zastupnika iz RH, koji sebiraju proporcionalno broju birača u zemlji.

U kontekstu sumnji da se kandidati koriste javnim resursima za financiranje predsjedničke kampanje, Petrović napominje da je nedvojbeno da kandidati ne smiju koristiti službena vozila za kampanju, prevoziti u njima letke i sl. Uputio je i riječ utjehe slušateljici koju fascinira 'izbezumljeni lik Milana Bandića koji jurca okolo uvjeren u svoju misijsku ulogu', najavivši da će TIH brojati koliko će kandidati potrošiti. 'Možda sankcije nisu strašne, ali bar će građani idući put znati s kim imaju posla'.

Na pitanje voditeljice smatra li da je nakon odlaska Ive Sanadera počelo funkcionirati pravosuđe te da bi ministar Božidar Kalmeta mogao, poput Damira Polančeca, 'odletjeti' po zapovjednoj odgovornosti, Petrović je izrazio skepsu. 'Bojim se da pravosuđe nije profunkcioniralo, nego samo da je balans unutar vladajućih struktura izgubljen i padaju kolateralne žrtve', rekao je Petrović, napominjući da ministri imenuju osobe kojima vjeruju. Teško mu je vjerovati da ministri ne znaju što im se događa u resorima, koliko god veliki oni bili. 'Može uvijek doći do nekakve svinjarije, ali onda ili nisu dorasli poslu koji rade ili lažu. U svakom slučaju, to nije dobro za nas porezne obveznike', zaključio je Petrović.

Je li s novom premijerkom Jadrankom Kosor došlo do pomaka? 'Znam za još nekoliko kaznenih prijava protiv eksponiranih ljudi, a ništa se ne zbiva', rekao je Petrović. O eventualnoj Sanaderovoj odgovornosti Petrović se nije htio jasnije odrediti, rekavši da su mediji puno izvještavali o stvarima koje nisu bile baš najtransparentnije i da postoji mogućnost za istrage i kazneni progon, 'ali dok ne vidimo, ne bih se htio miješati'.

Petrović je prepričao iskustvo kolege iz jedne afričke zemlje čiji je ministar 'maznuo' toliko novca da nije ostalo za autocestu, no počeo se lupati po glavi tek kada je shvatio da mu sin nema gdje voziti Ferrari. 'Svako pravedno društvo ima nekakvu razinu otvorenosti, transparentnosti koja garantira pravednu raspodjelu i ulaganje u zajedničku korist. Jedino u tom društvu ima smisla voziti Ferrari', rekao je Petrović.