PUSIĆ ZA IZMJENU USTAVA

'Prava manjina ne smiju podlijegati referendumu'

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić komentirala je najavljeni referendum za definiciju braka kao zajednice žene i muškarca koji će vjerojatno biti raspisan 1. prosinca, a protiv kojega su se pobunili članovi LGBT populacije i političke struje koje podržavaju ostvarenje njihovih prava u Hrvatskoj, javila je Agencija Anadolija

'Moje duboko uvjerenje je da pitanje ljudskih prava i prava manjina ne bi smjeli podlijegati referendumu, jer je manjina po definiciji manjina, a referendum se oslanja na odluku većine. Zato postoje institucije predstavničke demokracije koje brane manjine', rekla je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Pusić je naglasila kako je i za izmjenu Ustava Hrvatske jer ovakav 'ne brani prava manjina od referenduma'.

'Na građanima Hrvatske je da obrane građanska i ljudska prava svih, znajući da braneći ljudska prava manjine već i sutra brane svoja prava. Prava manjina i ljudska prava ne može se stavljati na referendum jer ćemo uskoro doći do toga da se mogu ukinuti sva prava manjina', rekla je Pusić.

Pusić je naglasila kako institucije predstavničke demokracije moraju braniti manjine od 'terora većine', što je politički termin iz 19. stoljeća.

Inicijativa 'U ime obitelji' prikupila je 740.000 potpisa za referendum o braku koje će, ukoliko prođe saborsku proceduru, biti raspisan u Hrvatskoj 1. prosinca 2013. godine.