FRANCUSKO ISTRAŽIVANJE

Poznati Plivin antibiotik možda pomaže protiv korone u kombinaciji s lijekom protiv malarije

21.03.2020 u 23:17

Bionic
Reading

Francuski znanstvenici objavili su studiju koja sugerira da bi kombinacija lijeka protiv malarije i antibiotika azitromicina, otkrivenog u Zagrebu 1980., mogla pomoći u liječenju infekcije koronavirusom, piše 24sata

Prva takva studija, na malom broju pacijenata, potvrdila je da kombinacija lijekova hidroksiklorokina, kojim se liječe oboljeli od malarije, i antibiotika azitromicina, postiže fantastične učinke u liječenju oboljelih od koronavirusa, piše 24sata koji podsjeća da je azitromicin, antibiotik indiciran za infekcije dišnih puteva i mekih tkiva, otkriven u Zagrebu, u tadašnjem istraživačkom centru tada još hrvatske farmaceutske tvrtke Plive, 1980. godine. Riječ je, naravno o poznatom Sumamedu.

Francuska je odobrila opsežna klinička ispitivanja ovih lijekova u borbi protiv virusa, a iz američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) poručili su da će njihovi stručnjaci temeljito sve ispitati i dati svoje mišljenje.

'To su ohrabrujući podaci i vjerujem da će se koristiti sve više u bolnicama. Nakon korištenja kod većeg broja oboljelih moći ćemo znati točne podatke. No, to nije magični lijek koji nas štiti od virusa, ali odgađa pojavu simptoma i umnožavanje virusa. Jasno, ne smije se dopustiti korištenje tih lijekova izvan bolnica nekontrolirano jer još ne znamo pravi učinak ili moguće posljedice kod različitih bolesnika', komentirao je za 24sata studiju ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu.

S njim se slaže i virolog Igor Jurak sa Odjela za biotehnologiju Zavoda za molekularnu i sistemsku biomedicinu Sveučilišta u Rijeci koji kaže kako se nada da će epidemija ipak ostati ograničena na mali broj ljudi, ali da je uvijek dobro imati lijek ili kombinaciju lijekova.

'U Kini i širom svijeta provode se brojne kliničke studije kojima se pokušava utvrditi koji od postojećih lijekova bi mogao imati značajniji učinak na sprečavanje infekcije s SARS-CoV-2, a time i na ishod, odnosno težinu bolesti. Prve studije, iako na ograničenom broju pacijenata, pokazale su potencijal lijekova koji se primjenjuju kod liječenja malarije (hydroxychloroquine) i ebole (Remdesivir). S druge strane istraživanja su pokazala slabu učinkovitost lijekova koji se primjenjuju kod infekcija s HIV-1 (Lopinavir/Ritonavir) iako su polagane velike nade i u tu skupinu lijekova', rekao je Jurak za 24sata.

  • +73
Potpuno prazni hrvatski gradovi zbog pandemije koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX