novi zeland

Povučen zakon, ništa od glasanja za mlađe od 18 godina

26.01.2024 u 10:59

Bionic
Reading

Novozelandska vlada u petak je povukla zakon koji bi, da je izglasan, omogućavao šesnaestogodišnjacima da glasaju na lokalnim izborima

Najviši sud otočne države je krajem 2022. presudio da je trenutna minimalna dob za glasanje od 18 godina diskriminirajuća, zbog čega je parlament raspravljao treba li se ona sniziti. Prošla laburistička vlada 2023. je odbacila mogućnost snižavanja dobi na 16 na parlamentarnim, no pokušala ju je sniziti na lokalnim izborima. Nisu to uspjeli provesti u zakon jer su krajem prošle godine sišli s vlasti.

Ministar lokalne vlasti Simeon Brown rekao je da je zatražio povlačenje zakona jer nije imao podršku nove vlade predvođene Nacionalnom strankom.

„Zabrinutost oko implementacije novog dobnog režima glasanja bila bi skupa distrakcija zastupnicima koji se već ovako nose s mnogo toga”, rekao je. 'Make it 16', nestranačka organizacija koja zagovara snižavanje dobi za glasanje, rekla je da je isključivanje šesnaestogodišnjaka i sedamnaestogodišnjaka iz izbornog procesa „sramota demokracije”.

„Demokracija je kad birači biraju svoje političare, ne kad političari biraju svoje birače”, priopćila je organizacija na platformi X.