PODJELA ULOGA

Novozelandska Nacionalna stranka potpisala sporazum o koalicijskoj vladi

24.11.2023 u 06:26

Bionic
Reading

Novozelandska Nacionalna stranka službeno je potpisala sporazum o formiranju nove koalicijske vlade u petak, više od 40 dana nakon izbora, pri čemu će ulogu zamjenika premijera podijeliti čelnik populističke stranke NZ First Winston Peters i vođa stranke ACT (Savez potrošača i poreznih obveznika, desni centar) David Seymour

Zamjenica čelnika Nacionalne stranke Nicola Willis bit će ministrica financija, a Peters ministar vanjskih poslova, rekle su tri stranke u zajedničkoj izjavi.

'Unatoč izazovnom gospodarskom okruženju, Novozelanđani se mogu nadati boljoj budućnosti zahvaljujući promjenama koje će nova vlada napraviti', izjavio je nacionalni čelnik i budući premijer Christopher Luxon.

Koalicija je otkrila niz političkih promjena koje će vlada poduzeti, uključujući sužavanje nadležnosti Banke pričuva Novog Zelanda (RBNZ). Luxon je rekao da će vlada izmijeniti i dopuniti Zakon o novozelandskoj banci iz 2021. kako bi uklonila dvostruki mandat za inflaciju i zapošljavanje te kako bi se monetarna politika usredotočila samo na stabilnost cijena.

'Banka pričuva bit će ispravno usredotočena na obavljanje posla koji je trebala obavljati u posljednje tri godine', rekao je na konferenciji za novinare čelnik novozelandskog ACT-a David Seymour. Koalicija će također ukinuti zabranu istraživanja nafte i plina u moru koju je uvela prethodna laburistička vlada, rečeno je.