sukob interesa

Povjerenstvo novčano kaznilo saborske zastupnike Franju Lucića i Sonju Čikotić

16.11.2018 u 13:07

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je zbog kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa novčano kaznilo saborske zastupnike Franju Lucića i Sonju Čikotić, a protiv ministra Milana Kujundžića i zastupnice Anke Mrak Taritaš nije pokrenulo postupke jer nije utvrdilo interesnu povezanost navedenu u prijavama

Lucić je kažnjen s pet tisuća kuna, plativo u pet rata, jer je više godina bio član Nadzornog odbora privatne tvrtke 'Građa promet' iz Našica, što nije smio biti prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa (ZSSI).

Podsjećajući kako je aktualni ZSSI na snazi od ožujka 2011., izvjestiteljica u tom predmetu Tončica Božić rekla je i da je Lucić saborski zastupnik od 22. prosinca te godine i cijelo je vrijeme bio u povredi tog zakona u kojem se izričito navodi da dužnosnici ne mogu biti članovi nadzornih tijela i upravnih odbora trgovačkih društava.

'Lucić je šest i pol godina bio član NO 'Građa promet' da bi u rujnu prošle godine dao neopozivu ostavku na to članstvo. Ipak je šest i pol godina bio u povredi ZSSI-a', kazala je.

Povjerenstvo je jednokratnim iznosom od 2.000 kuna kaznilo saborsku zastupnicu Sonju Čikotić koja je bila predsjednica Upravnog vijeća Javne ustanove Park prirode 'Papuk' u razdoblju od 27. siječnja do 22. kolovoza 2017. te za to primala naknadu u iznosu od 2500 kuna, a što nije smjela po ZSSI-u.

Čikotić je, pojasnila je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković, naknadu u ukupnom iznosu od 2.500 kuna primila za obavljanje te dužnosti prije isteka roka od 12 mjeseci od prestanka dužnosti zamjenice ministra u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

Novaković je rekla kako je Čikotić u tzv. 'pasivnom mandatu' bila imenovana na dužnost predsjednice Upravnog vijeća Javne ustanove Park prirode 'Papuk', što može i biti, ali za tu dužnost ne smije primati naknadu 12 mjeseci nakon što je prestala biti dužnosnica.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije pokrenulo postupak protiv ministra zdravstva Milana Kujundžića jer nije utvrdilo interesnu povezanost s osobama koje su bile navedene u prijavi protiv njega. Također, Povjerenstvo nije pokrenulo niti postupak protiv saborske zastupnice Anke Mrak-Taritaš.