ODBOR ZA PRAVOSUĐE

Unatoč žestokim kritikama oporbe, 'lex Agrokor' prošao prvu stepenicu

04.04.2017 u 13:26

Bionic
Reading

Saborski Odbor za pravosuđe većinom glasova podržao je tzv. lex Agrokor, za koji ministar pravosuđa Ante Šprlje kaže da ide u smjeru normalnog funkcioniranja hrvatskog gospodarstva. S druge strane, niz kritika stigao je iz redova SDP-a

Predstavljajući zakon ministar pravosuđa Ante Šprlje kazao je kako se zakon odnosi na kompanije s više od 5.000 zaposlenih i obvezama većim od milijardu eura. 'Zakon ide u smjeru omogućavanja normalnog funkcioniranja hrvatskog gospodarstva, a smisao zakona je taj da se osiguraju kvalitetni mehanizmi koji bi omogućili opstojnost velikih tvrtki u skladu s navedenim uvjetima u zakonu', rekao je Šprlje.

Podsjetimo, zakonom se uvodi izvanredna uprava kojoj će na čelu biti Vladin povjerenik kojeg će imenovati Trgovački sud, i to na prijedlog Vlade. Izvanredna uprava, prema zakonu, mogla bi trajati najviše 15 mjeseci.

U svom izlaganju SDP-ov Peđa Grbin predložio je da se prilikom rasprave u sabornici i glasanja zakon tretira kao organski zakon, odnosno da se izglasa dvotrećinskom većinom svih zastupnika. Međutim većina je u odboru odbila taj prijedlog.

'Ovaj zakon u ovom obliku ne možemo podržati', kazao je Peđa Grbin u ime SDP-a.

Navodeći sporne članke zakona Grbin je kazao da prema ovom zakonu 'niti jedan radnik Agrokora neće moći pokretati postupke zbog kršenja prava iz radnog odnosa'.

'Njihova plaća će ovisiti o milosti Vladina povjerenika i vjerovničkog vijeća', rekao je Grbin upozorivši da zakon ne dopušta ni pokretanje parničnih ni upravnih postupaka, a time ni poreznih postupaka.

Sporno je Grbinu i to što zakon zapravo omogućava državnu potporu što je Europski sud već u sličnom slučaju rekao da je nedopušteno. 'I da se trgovačkom društvu omogućava odgoda plaćanja je državna potpora', rekao je Grbin.

Upozorio je da bi u tom slučaju moglo doći do odluke da se izvrši povrat svih državnih potpora. 'Onda će se od koncerna naplatiti sve državne potpore plus kamate. To će se morati naplatiti i onda nema više poslovanja', rekao je Grbin.

Dotaknuo se i naknade štete. 'Iz ovog zakona ste u odnosu na prvi nacrt izbacili odredbu o naknadi štete, no ona i dalje ostaje jer Republika Hrvatska imenuje povjerenika i nitko ga osim nje ne može razriješiti pa samim time imajući na umu i ostale nepravilnosti, RH može odgovarati za štetu koja će evidentno nastati. Vi ste se možda ogradili od štete prema vlasniku, ali prema svima ostalima - malim, srednjim, velikim dobavljačima RH ostaje odgovorna za štetu jer se oni neće moći naplatiti', rekao je Grbin.

Za SDP-ova Orsata Miljenića neprihvatljivo je da se Vladina povjerenika ne može smijeniti, odnosno da to može napraviti samo Vlada. 'Sud imenuje onog koga je predložila Vlada i samo ga ona može smijeniti', kazao je Miljenić.

'Zakon je nastao brzopleto i neosmišljeno. Kažete - želimo čuvati tržište, ali će država ipak intervenirati da ga poremeti', rekao je Miljenić.

Zamjerio je i to što nema proboja pravne osobnosti, odnosno što onaj tko je napravio dug i dobro živio ne mora odgovarati privatnom imovinom. 'Država kaže - OK, sad se makni, ali tvoju imovinu nećemo dirati, ali posljedice će snositi dobavljači, a onaj koji im je dužan i tko je napravio dug će se samo povući', rekao je Miljenić.

USKORO OPŠIRNIJE.

'Riječ je o priči koja traje godinama i neće se riješiti u par dana, ali je važno da krenemo u njezino raspetljavanje i da se vidi što mi kao država i društvo možemo poduzeti da se spriječi nastupanje posljedica i da se omogući građanima normalno funkcioniranje', odgovorio je zastupnicima Šprlje.

'Zakon ide na to da se spriječi urušavanje gospodarstva. Nije smisao stečaj, za to postoji stečajni zakon. Ovdje imamo zaštitu tržišta i gospodarskog sustava Republike Hrvatske. Naplata razlučnih vjerovnika se odgađa, dajemo poduzećima vremena da se stabiliziraju kako bi vjerovnici mogli ostvarivati svoja prava, da se restrukturiranjem postigne održivost poslovanja, odnosno i zaštita interesa vjerovnika', ustvrdio je Šprlje.

Kazao je da postoji mogućnost da se nečija imovina ispituje i ako se utvrde nepravilnosti, da taj odgovara i imovinom. 'Vlada neće imati milosti ako se dokaže da je bilo zloupotrebe. Ako se dokaže odgovornost, onda će ta osoba i odgovarati. To će biti velik izazov za cijelu državu', rekao je Šprlje.

Grbin je ponovio da se za vrijeme izvanredne uprave ne može pokrenuti porezni postupak. 'I onda će netko čekati da se pokrene postupak protiv nekoga tko će možda već tada biti u Brazilu', rekao je Grbin.

Iako su u raspravi sudjelovali uglavnom SDP-ovci, za riječ se javila i potpredsjednica Odbora za pravosuđe, HDZ-ova Marija Jelkovac. 'Svjesni smo ozbiljnosti situacije i ne postoje jednostavna rješenja. Cilj je ovog zakona zaštititi gospodarski sustav Hrvatske', rekla je Jelkovac.

Dodala je da se zakonom ne ugrožavaju prava vjerovnika. 'Stvara se samo međuprostor za stabilizaciju sustava kako bi se sklopila nagodba. Ako do nje ne dođe, i za ovu tvrtku će vrijediti pravila kao za sve ostale', rekla je Jelkovac.