velika smjena

Toni Balažič više nije šef Mercatora, preuzima Tomislav Čizmić

05.04.2017 u 14:48

Bionic
Reading

Toni Balažič dao je ostavku te više nije predsjednik Mercatora. Upravu najvećeg slovenskog maloprodajnog lanca koji je u vlasništvu Agrokora, preuzima Tomislav Čizmić, koji je bio direktor Mercatora za Hrvatsku, piše Finance

Razloge za ostavku Balažić će novinarima pojasniti u 16 sati, a na press konferenciji društvo će mu praviti i novi direktor, potvrđeno je Financeu iz Mercatora

Slovenski mediji duže vrijeme špekulirali su o tome da će Balažič otići. Slovenska televizija kao razlog ostavke navodi činjenicu da Balažič već tri tjedna nije uspio stupiti u kontakt s vlasnicima Agrokora i Mercatora iako je tražio izvještaj o stanju u Agrokoru i posljedicama za Mercator.

Dodatan razlog za ostavku su navodni i loši poslovni rezultati, koji će tek biti objavljeni. Slabiji rezultati tog trgovačkog lanca su posljedica Agrokorova 'financijskog iscrpljivanja' Mercatora. 

Osim toga, piše Finance, Agrokor je napravio velike greške pri upravljanju. Odlučili su, primjerice, sve trgovine Mercatora u Republici Srpskoj preimenovati u Konzum, što je rezultiralo oštrim padom prodaje.

Slična greška napravljena je i u Srbiji, gdje je Agrokor 'provjetrio' vodstvo i odlučio ukinuti Mercatorove 'pika kartice' i uveo 'Super platnu karticu' u suradnji sa Sberbankom.