MJESECIMA NAKON POTRESA

Povišena radijacija u Tokiju i Yokohami

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 13.10.2011 10:39
  • Objavljeno 13.10.2011 u 10:24
radijacija japan

radijacija japan

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

U Tokiju su otkrivena područja s neznatno povišenim stupnjem radijacije, a u Yokohami je otkriveno postojanje radioaktivnoga stroncija, sedam mjeseci nakon nesreće u nuklearnoj tvornici u Fukushimi, što je potaknulo zabrinutost stanovnika udaljenijih i gusto naseljenih dijelova Japana

Nuklearna elektrana Daiichi, u ožujku oštećena u potresu i tsunamiju, ispustila je u atmosferu određenu količinu radijacije koju su 'raznijeli' vjetrovi, kiša i snijeg u području istočnoga dijela Japana.

Gradski oci najnaseljenije tokijske stambene četvrti Setagaya, od tvornice Daiichi udaljene 150 km, objavili su kako su radioaktivna područja otkrivena na pločnicima u blizini škola. Izmjerena je radijacija od 2,7 mikrosiverta na sat, što je više nego u nekim dijelovima oko same elektrane.

Upravitelj Setagaye Nobuto Hosaka izjavio je kako ispiranje pločnika vodenim mlazom nije pomoglo u smanjenju razine radijacije, no dodao je kako je stanovništvo obaviješteno da hodanje takvim pločnicima nije opasno.

U gradu Funabashiju, nedaleko od Tokija skupina stanovnika je u jednome parku izmjerila radijaciju od 5,8 mikrosiverta po satu. Japanske vlasti su početkom tjedna objavile kako razina radijacije izmjerena u radijusu od 20 km oko elektrane Daiichi iznosi između 0,5 i 64,8 mikrosiverta po satu. Odande je prije nekoliko mjeseci evakuirano oko 80.000 stanovnika.

Mediji su izvijestili da je u Yokohami, na krovu jedne zgrade otkriveno postojanje radioaktivnog stroncija-90, koji može prouzročiti leukemiju i neke oblike karcinoma. Stroncij je otkriven i u radijusu od 80 km oko Daiichija, no ovo je prvi put da je pronađen tako daleko od nuklearne elektrane.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi