cjelovita nastava

Povećan broj prvašića, ukupno 500 učenika u hrvatskim odjelima u Vojvodini

04.09.2023 u 10:50

Bionic
Reading

Nastavu na hrvatskom ove je školske godine počelo pohađati 35 prvašića dok je u srednjim školama 60 novoupisanih, čime je očuvan broj od oko 500 učenika cjelovite nastave na jeziku hrvatske manjine u Vojvodini, objavio je u ponedjeljak program na hrvatskom Radio televizije Vojvodine (RTV)

Broj prvašića dvostruko je veći u odnosu na prošlu godinu što se u vodstvu hrvatske zajednice tumači boljom upisnom kampanjom te povoljnijem ozračju nakon uključivanja političkih predstavnika Hrvata u Vladu Srbije.

„Rezultat je to velikih napora koje činimo u cilju formiranja i očuvanja sustava obrazovanja na hrvatskom u Srbiji. Nadamo se da je to trend koji će se nastaviti narednih godina, napose u manjim sredinama izvan Subotice. Posebno je važno naime što ove godine imamo otvorene nove hrvatske odjele u mjestima Tavankutu i Monoštoru, na sjeveru Bačke“, istaknula je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić.

To je predstavničko tijelo hrvatske manjine priredilo svečani prijem za prvašiće i njihove roditelje kada su djeci podijeljeni darovi a njihovim starateljima bonovi za nabavu školskog pribora.

HNV je uz potporu institucija i organizacija iz Hrvatske učenicima hrvatske nastave osiguralo udžbenike i pokrivat će troškove prijevoza do škola.

Ministar u Vladi Srbije i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov tim je povodom rekao kako je broj novoupisane djece i ukupan broj učenika hrvatske nastave važna vijest jer je riječ o „ranjenoj zajednici“.

„Još uvijek o nama postoje negativni stereotipi, ali napravljeni su ključni iskoraci. Prije godinu dana ušli smo u vlast i to je korak koji je pokazao da smo mi zajednica koja je sposobna sudjelovati u procesima donošenja odluka, lojalna i može pridonositi dobrobiti zemlje u kojoj živi“, istaknuo je Žigmanov.

Dodao je kako je to pridonijelo povlačenju strahova i nesigurnosti Hrvata u Srbiji.

U sustavu obrazovanja na hrvatskom jeziku nalaze se dva vrtića u Subotici, četiri osnovne škole u istome gradu i jedna u mjestu Bački Monoštor pokraj Sombora, tri subotičke srednje škole – Gimnazija, Politehnička i Medicinska, a od 2019. i Lektorat za hrvatski jezik pri Filozofskom fakultetu u Novome Sadu.

Izvan Subotice, u zapadnom Podunavlju i Srijemu još oko 500 učenika prati predmet „Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture“.

Vodstvo hrvatske zajednice drži da bi veliki iskorak bio otvaranje Hrvatskog školskog centra u Subotici ali ta inicijativa nailazi na brojne poteškoće premda je prostor – dar Katoličke crkve, osiguran.

Cjelovita nastava na hrvatskom jeziku u Vojvodini, u subotičkim školama, održava se od 2002.