PROCES PROTIV PODRAVKINIH MENADŽERA

Potvrđena optužnica za izvlačenje novca iz Fima Grupe

05.09.2013 u 15:20

Bionic
Reading

Zagrebački Županijski sud potvrdio je optužnicu protiv bivših Podravkinih menadžera Darka Marinca i Saše Romca koji su zajedno s Milanom Horvatom iz Fima Grupe optuženi za izvlačenje 17 milijuna kuna iz te brokerske kuće.

Kako se sva trojica već nalaze na optuženičkoj klupi u slučaju Spice, u kojem je prvooptuženi bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec, novi postupak protiv Marinca, Romca i Horvata spojit će se sa suđenjem što već traje na zagrebačkom sudu zbog navodnih nezakonitosti kojima je Podravka, po tvrdnjama Uskoka, oštećena za 400 milijuna kuna.

Tužiteljstvo sumnja da je i 17 milijuna koji su izvučeni iz Fima Grupe zapravo platila Podravka kroz financijske transakcije povezane s kreditiranjem kupnje dionica u aferi Spice. Marinac i Romac gotovinu su navodno preuzeli u rujnu 2007. a iako postoje naznake da su u podjeli novca sudjelovale još neke osobe, one nisu jasno identificirane.

U slučaju je bio i bivši vlasnik City Expressa Boris Vidić koji je 30. travnja nakon priznanja krivnje i nagodbe s Uskokom uvjetno kažnjen s 11 mjeseci zatvora. Vidić je prije presude izdvojen iz istrage na čijem je početku Horvat bio tek svjedok, a Marinac, Romac i Vidić optuženici.

Na kraju je Horvat postao suokrivljenik, a razdvojen je postupak protiv Vidića, koji je navodno služio tek kao paravan za prosljeđivanje milijuna iz Horvatove tvrtke Podravkinim menadžerima.

Malverzacije su se, prema pisanju medija, dogodile u ljeto 2007. kada je malteška podružnica Fima Grupe, stekla 10,64 posto dionica Podravke i zaduženja za kupnju dionica odlučila zatvoriti novim zajmom od 26,7 milijuna eura kod londonskog Merrill Lyncha. Nakon realizacije zajma i podmirivanja obveza te oslobađanja depozita Podravke na računu Fime ostao je višak novca pa su Romac i Marinac od Horvata navodno zatražili isplatu 17 milijuna kuna.

Jutarnji list u travnju je objavio da je Horvat te sumnje potvrdio u svojoj obrani, rekavši da mu je Romac kazao da novac traži na zahtjev HDZ-a.