podrhtavanje tla

Prilično jak potres zatresao riječko područje: 'Tresnulo kao bomba', 'Grozan osjećaj'

29.07.2023 u 19:40

Bionic
Reading

Potres magnitude 4,2 po Richteru zatresao je riječko područje u subotu u 19:34

'Danas, 29. srpnja 2023. godine u 19 sati i 34 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su prilično jak potres s epicentrom sedam kilometara sjever-sjeveroistočno od Klane na granici Hrvatske i Slovenije. Magnituda potresa iznosila je 4,2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na V-VI stupnja EMS ljestvice', izvijestili su iz Seizmološke službe.

O potresu je prethodno izvijestio EMSC.

Očevidac iz Klane u aplikaciji je napisao 'Jako se osjetio', nekoliko drugih očevidaca procjenjuje da je podrhtavanje trajalo između 2-3 i 5-6 sekundi, a jedan kaže da je trajalo čitavu minutu.

'Grozan osjećaj. Ne pamtim kada je bilo ovako jako', napisao je očevidac iz Marčelja, dok je očevidac iz Veprinca napisao: 'Tresnulo kao bomba'. Više je osoba napisalo da je čulo snažnu buku ili tutnjavu ta da su im se zatresla stakla na prozorima. Slične komentare ostavljaju i osobe iz Slovenije, a čak i korisnici aplikacije s Murtera i Brača pišu kako su osjetili lagane vibracije.

Civilna zaštita: Nije bilo dojava o šteti i ozlijeđenima

Ravnateljstvo civilne zaštite priopćilo je u subotu navečer kako nakon prilično jakog potresa s epicentrom u Sloveniji,  a koji se osjetio i na širem riječkom području, nije bilo dojava o šteti i ozlijeđenim osobama.

"Županijski centar 112 Rijeka zaprimio je više od 40-ak poziva o potresu. Dojava o šteti i ozlijeđenim osobama nije bilo", kratko su izvijestili. Seizmografi Seizmološke službe prilično jak potres zabilježili su u 19 sati i 34 minute s epicentrom sedam kilometara sjever-sjeveroistočno od Klane na granici Hrvatske i Slovenije. Magnituda potresa iznosila je 4,2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na V-VI stupnja EMS ljestvice. Potres se osjetio na širem riječkom području.