zvuk iz utrobe zemlje

Potres je imao snagu 130 atomskih bombi. Snimka iz dubine zemlje ledi krv u žilama

07.02.2023 u 13:24

Bionic
Reading

Övgün Ahmet Ercan, turski znanstvenik i stručnjak za potrese, kazao je da je potres koji se jučer dogodio u Pazarciku u regiji Kahramanmaraş imao snagu 130 atomskih bombi. Udar od 7,8 po Richteru trajao je 43 sekunde i bio je vrlo plitak, na dubini od svega pet kilometara

Hamdullah Livaoğlu, seizmolog sa Sveučilišta Kocaeli u Turskoj, snimio je zvuk potresa pod zemljom.

Naveo je da ljudsko uho ne može čuti frekvencije niže od 20 Hz i da su frekvencije signala potresa također obično niže od 20 Hz.

'Kako bi se potres pretvorio u zvuk, pojasne brzine signala potresa koje bilježe seizmometri povećavaju se ovisno o razdoblju uzorkovanja te se seizmogram komprimira. Tako se frekvencijski sadržaj podiže do pragova koje može čuti ljudsko uho', napisao je Livaoğlu.

Turski potpredsjednik Fuat Oktay rekao je u utorak da je broj poginulih u potresima s epicentrom u jugoistočnoj Turskoj porastao na 3419, čime je ukupan broj poginulih u toj zemlji i Siriji premašio 5000.

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije rekao je u utorak da je WHO posebno zabrinut za područja Turske i Sirije iz kojih nisu izašle nikakve informacije nakon velikog potresa koji je ubio tisuće ljudi.

Nakon ponedjeljka, u kojemu su potresi bili jakosti do 7,8, novi potres magnitude 5,7 pogodio je u utorak istočnu Tursku, objavio je Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC).

Potres je bio na dubini od 46 kilometara.