županija 20-postotni suvlasnik

Potpisan ugovor o sufinanciranju osječke Zračne luke: Milijun kuna za infrastrukturu, softverska rješenja i opremu potrebnu za rad

17.11.2022 u 12:54

Bionic
Reading

Ugovor o sufinanciranju djelatnosti osječke Zračne luke u domaćem i međunarodnom prometu, vrijedan milijun kuna, u četvrtak su potpisali osječko- baranjski dožupan Mato Lukić i direktor Zračne luke Ivan Kos

Potpisujući ugovor, dožupan Lukić istaknuo je kako je to jedina zračna luka u ovom dijelu Hrvatske, pa stoga Županija osječko-baranjska, kao 20 postotni suvlasnik, ima obvezu pomagati njeno funkcioniranje.

Kako bi se odvijao zračni promet, prihvat i otprema aviona, putnika i robe potrebna su značajna materijalna sredstva, a u posljednjih pet godina Osječko- baranjska županija je sa 4,5 milijuna kuna sufinancirala rad osječke Zračne luke, izvijestio je Lukić.

Direktor osječke Zračne luke Ivan Kos zahvalio je županijskim vlastima na kontinuiranom sufinanciranju, ocijenivši kako se tim subvencijama potvrđuje kvalitetna suradnja s lokalnim vlastima u nastojanju da se Zračnoj luci omogući povezivanje Osijeka s Hrvatskom i Europom.

Pojasnio je kako će novac biti namijenjen za ulaganja u infrastrukturu, softverska rješenja i opremu potrebnu za rad Zračne luke.

Trenutno smo u fazi raspisivanja javnog natječaja za projekt obnove putničkog terminala, nadamo se da će to biti riješeno u idućih par mjeseci, i da će tijekom iduće godine početi radovi, dodao je Kos.

Osječka dogradonačelnica Jasenka Crnković istaknula je da i Grad Osijek, kao 25 postotni suvlasnik, redovnim subvencijama potiče razvoj osječke Zračne luke, te dodala kako je ove godine za to osigurano 1,5 milijun kuna te da se u naredne tri godine planira izdvojiti dodatnih 4,5 milijuna kuna.

Dodala je da su učinici već sada vidljivi, po liniji Osijek- Muenchen, koja je na 70 posto popunjenosti, a vjeruje da će se napredak ostvariti i sa subvencioniranim PSO (Public Service Obligation) linijama, kojima je Osijek povezan s ostatkom Hrvatske.

Crnković je podsjetila kako Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture planira ulaganje od oko 50 milijuna kuna u obnovu putničkog terminala na osječkoj Zračnoj luci, kako bi bila konkuretna na tržištu.