Schipol pod opsadom

[FOTO] Nakon umjetnina, nova meta postali aerodromi: Stotine aktivista zaposjelo pistu na aerodromu u Amsterdamu

06.11.2022 u 16:43

Bionic
Reading

Stotine klimatskih aktivista probilo se na pistu u subotu u amsterdamskoj zračnoj luci Schiphol kako bi pokušali spriječiti polijetanje privatnih zrakoplova. Bio je to jedan od posljednjih poteza prosvjednika s ciljem privlačenja pozornosti na klimatsku krizu

Greenpeace Nizozemska priopćio je da je 'više od 500' aktivista Greenpeacea i Extinction Rebelliona bilo u zračnoj luci, jednoj od najvećih u Europi, u subotu poslijepodne. Glasnogovornik sigurnosnih snaga Schiphola nije mogao potvrditi tu brojku.

Bilo je 300-tinjak aktivista, rekao je za CNN glasnogovornik The Royal Netherlands Marechaussee, vojnih snaga koje čuvaju zračnu luku. Robert Kapel, priznao je da se radilo o demonstracijama 'velikih razmjera', ali tvrdi da nisu utjecale n promet zrakoplova jer se pista koju su prosvjednici zaposjeli koristila isključivo za privatne zrakoplove i letovi nisu planirani do subote kasno navečer.

'Jutros su se aktivisti okupili u obližnjoj šumi, noseći zastave i transparente sa sloganima kao što su 'SOS za klimu' i 'Ne letite više'. U isto vrijeme druga grupa stigla je do zračne luke iz suprotnog smjera s biciklima', priopćili su iz Greenpeacea.

Kapel je u subotu poslijepodne kazao da je uhićeno više od 100 osoba. Sigurnosne snage su blokirale to područje i učinile ga nedostupnim iz drugih dijelova zračne luke.

'Zračna luka trebala bi smanjiti kretanje letova, ali umjesto toga gradi potpuno novi terminal. Bogata elita koristi više privatnih zrakoplova nego ikad, što je način letenja koji najviše zagađuje okoliš. Ovo je tipično za zrakoplovnu industriju koja, čini se, ne vidi da izlaže ljude riziku pogoršavajući klimatsku krizu. Ovo mora prestati. Želimo manje letova, više vlakova i zabranu nepotrebnih letova na kratkim relacijama i privatnih zrakoplova', kazala je Dewi Zloch, glasnogovornica nizozemskog Greenpeacea.

  • +23
Aktivisti zauzeli pistu u Amsterdamu Izvor: Profimedia / Autor: Remko de Waal / AFP / Profimedia

Greenpeace je tjednima unaprijed upozorio vlasti da će biti neka vrsta akcije u Schipholu, rekla je Zloch.

Izvršni direktor zračne luke Schiphol Ruud Sondag rekao je da je njegov cilj postići 'zračne luke bez emisija do 2030. i neto klimatski neutralno zrakoplovstvo do 2050.'.

'Međutim, to je moguće samo ako svi radimo zajedno. Ujedinjujući se za naš okoliš, vladu i društvo, jasni zakoni, propisi i odgovarajuće dozvole su nužni. Moramo uskoro to razjasniti', dodao je.

.