građanski rat

Potomci Hrvata koji su se borili protiv fašizma u Španjolskoj mogli bi dobiti pravo na španjolsko državljanstvo

15.09.2020 u 17:01

Bionic
Reading

Španjolska vlada namjerava transformirati Dolinu palih, memorijalni centar sagrađen tijekom ere diktatora Francisca Franca, u groblje na kojem bi bili ostaci ubijenih na obje strane tijekom Španjolskog građanskog rata

„Više od 30.000 žrtava s obje strane imat će ondje mir i svačije poštovanje“, rekla je u utorak potpredsjednica vlade Carmen Calvo na konferenciji za medije.

Socijalistička vlada premijera Pedra Sáncheza je u listopadu 2019., uz odobrenje parlamenta, premjestila odande posmrtne ostatke generala Franca na jedno groblje pred Madrida. Franco je ondje bio pokopan 44 godine.

Najnovija inicijativa o namjeni tog mjesta, gdje se već nalaze kosti žrtava iz građanskog rata, dio je nacrta zakona kojeg je u utorak predložila lijeva koalicijska vlada. Nacrt uključuje i financiranje traženja i otkopavanja masovnih grobnica iz rata vođenog od 1936. do 1939. godine te poslijeratne diktature.

Prijedlog zakona mogao bi doći na glasanje u parlament za nekoliko mjeseci.

U sklopu mogućeg zakona bi potomci poraženih vojnika Internacionalnih brigada mogli tražiti španjolsko državljanstvo.

U Španjolskoj su se na strani republikanaca borili jugoslavenski komunisti, među njima i Hrvati, pa bi njihovi potomci imali pravo zatražiti državljanstvo Španjolske.

Vlada u utorak nije objavila detalje niti je navela koje bi sve uvjete morali ispunjavati podnositelji zahtjeva. Nepoznat je i broj potencijalnih tražitelja državljanstva.

„Potomci međunarodnih brigadista koji su se borili za slobodu i protiv fašizma u Španjolskoj moći će zatražiti španjolsko državljanstvo. Bilo je vrijeme da ova vlada kaže tim herojima i heroinama demokracije: hvala vam što se došli“, napisao je potpredsjednik vlade Pablo Iglesias na Twitteru.

Iglesias je vođa lijeve stranke Podemos čija je obitelj sudjelovala u ratu na strani republikanaca.

Španjolski građanski rat vođen je između konzervativaca i nacionalista predvođenih generalom Franciscom Francom te republikanaca u čijim su redovima bili liberali, socijalisti, komunisti, anarhisti te baskijski i katalonski zagovornici nezavisnosti. Njemačka i Italija podržavale su nacionaliste a Sovjetski Savez republikance.

Franco je nakon pobjede 1939. uspostavio diktaturu koja je trajala do njegove smrti 1975. godine.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) je tijekom vlasti godine 2007. usvojila Zakon o povijesnom sjećanju prema kojem bivši vojnici Internacionalnih brigada, koji su se borili na strani republikanaca, mogu zatražiti španjolsko državljanstvo bez da se odreknu svog matičnog državljanstva.

Najnoviji prijedlog zakona nadopunjava tu mjeru te nudi španjolsko državljanstvo i potomcima tih vojnika. O tom zakonu bi pak trebao glasati španjolski parlament gdje se očekuje protivljenje desnih stranaka.