SEMAFOR KOALICIJA

Potencijalna nova njemačka vlada želi legalizirati marihuanu

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 13.10.2021 11:59
  • Objavljeno 13.10.2021 u 11:59
Karl Lauterbach

Karl Lauterbach

Izvor: Profimedia / Autor: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Stranke moguće buduće njemačke koalicijske vlade, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), Zeleni i Liberalno-demokratska stranka (FDP), složne su oko pitanja legaliziranja kanabisa.

"Godinama sam odbijao legaliziranje kanabisa, ali sada kao liječnik imam drugačije mišljenje", rekao je glasnogovornik SPD-a za zdravstvena pitanja Karl Lauterbach u razgovoru za dnevnik Rheinische Post od srijede, u kojem se založio za kontroliranu prodaju kanabisa punoljetnim osobama.

On je objasnio kako se u posljednje vrijeme primjećuje da ilegalni trgovci sve češće u kanabis miješaju heroin, čime se konzumenti guraju u još goru ovisnost.

"Legaliziranjem prodaje kanabisa je moguće riješiti problem s onečišćenom marihuanom", rekao je Lauterbach.

On se založio za to da u budući koalicijski ugovor tzv. semafor-vlade između SPD-a, Zelenih i FDP-a, koji trenutno pregovaraju o mogućem formiranju vlade, uđe i dio koji se odnosi na legalizaciju prodaje kanabisa.

I manje stranke moguće semafor-koalicije, Zeleni i FDP, zalažu se za kontroliranu i legalnu prodaju kanabisa.

"Prohibicija, kriminaliziranje i stigmatiziranje kanabisa je propalo", rekao je predsjednik liberalne mladeži Jens Teutrine u razgovoru za Rheinische Post.

Zeleni i FDP se zalažu za slobodnu prodaju u ovlaštenim trgovinama, dok se SPD zalaže za "reguliranu distribuciju" u sklopu probnih preventivnih projekata.

Predsjednik sindikata njemačke policije Reiner Wendt oštro je kritizirao planove moguće buduće vlade te je rekao kako je kanabis droga koja, posebice kod mladih, vodi ka zdravstvenim problemima i socijalnim konfliktima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!