postizborni dogovori

U Njemačkoj počeli pregovori o 'semafor' koaliciji

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 07.10.2021 13:41
  • Objavljeno 07.10.2021 u 13:41
Olaf Scholz

Olaf Scholz

Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

Čelnici Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), stranke Zeleni i Liberalno-demokratske stranke (FDP) započeli su u četvrtak razgovore o formiranju koalicijske vlade na čelu sa socijaldemokratskim kancelarskim kandidatom Olafom Scholzom

„Imam dobar osjećaj da nas gura zajedničko uvjerenje da želimo obnoviti zemlju i sada moramo sve teme odraditi točku po točku", rekao je dopredsjednik SPD-a Norbert Walter-Borjans uoči razgovora.

Optimizam je izrazio i glavni tajnik SPD-a Lars Klingbeil. „Ja uopće ne polazim od toga da pregovori ne bi mogli biti uspješni", rekao je uoči sastanka.

Stranka Zeleni je uoči razgovora postavila svoje uvjete za ulazak u konkretne pregovore o tzv. semafor koaliciji.

"Ako ova vlada ne uspije Njemačku dovesti na put zaštite klime na temelju dogovora iz Pariza, onda Zeleni nemaju što tražiti u takvoj vladi", rekao je dopredsjednik Zelenih Robert Habeck.

Liberali su kritizirali ponašanje demokršćanske Unije CDU/CSU glede mogućeg formiranja vlade s Unijom na čelu, tzv. Jamajka vlade.

  • +11
  • +8

Olaf Scholz

Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

"Unutar FDP-a i dalje postoji sadržajna bliskost s Unijom i zbog toga mislim da nije previše pametno što je Markus Soeder (predsjednik Kršćansko-socijalne unije, CSU) sada isključio Jamajka-koaliciju", rekao je glavni tajnik FDP-a Volker Wissing.

Radi se u prvim razgovorima u ovoj stranačkoj konstelaciji koji bi trebali poslužiti stvaranju temelja za konkretne pregovore o koalicijskom programu.

SPD kao najjača stranka na izborima održanim krajem rujna ustraje na formiranju vlade s kancelarom Olafom Scholzom na čelu, ali Unija CDU/CSU, na čelu s kandidatom Arminom Laschetom, unatoč teškim gubicima i dalje ustraje na mogućnosti sastavljanja vlade sa Zelenima i liberalima.

Smatra se da bi glavne prepreke tijekom razgovora mogle biti razlike u poreznoj i financijskoj politici. FDP se oštro protivi podizanju poreza i, za razliku od SPD-a i stranke Zeleni, ustraje na politici nultog zaduženja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!