JE LI OVO KRAJ?

Posljednje uporište ISIL-a u Libiji pred padom

16.09.2016 u 11:30

Bionic
Reading

Militanti tzv. Islamske države u Libiji nadomak su konačnog poraza u toj sjevernoafričkoj zemlji, budući je njihovo posljednje uporište u gradu Sirtu pod opsadom snaga vlade nacionalnog jedinstva (GNA). Opsada Sirta započela je još u svibnju, a u konačnom uništenju ISIL-a u Libiji akcije GNA pokazale su se znatno učinkovitije od američkih zračnih udara, piše BBC. Prema procjenama stanja na terenu, pitanje je sata kada će pasti i posljednje ISIL-ovo uporište u Sirtu, no po mišljenju dobrih poznavatelja stanja u Libiji, istjerivanje džihadista ne znači i njihov potpuni kraj u toj državi

Kako ističe BBC, gubitak Sirta snažan je udarac imidžu terorističke skupine koja je taj grad na obali kao Europi najbliže ISIL-ovo uporište označilo kao ključno na tzv. drugoj bojišnici, pored one glavne u Iraku i Siriji

Administrativno središte terora

Čelnici ISIL-a pretvorili su Sirt, u kojem je inače rođen svrgnuti i potom ubijeni libijski vođa Muamer Gadafi, u administrativno središte svoje paradržave u Sjevernoj Africi otvorivši u njemu vlastite institucije i zatvore, koristeći lokalne radiopostaje za svoju propagandu. ISIL-u je Sirt važan i zbog obližnjih bogatih naftnih polja. No zbog snažne ofenzive vladinih snaga, vrlo je vjerojatno kako će se razbijeni ostaci terorističke skupine morati izvući iz svojih uporišta i pokušati spojiti s ostalim ISIL-ovim skupinama koje djeluju u džepovima u blizini grada Bengazija

Valja podsjetiti kako je Sirt pao u ruku ISIL-u u lipnju prošle godine, nakon što su ih pripadnici suparničke Al Kaide istjerali iz njihovog prvog jačeg uporišta u Derni.

Broj pripadnika ISIL-a u Libiji je nepoznanica, no prema nekim procjenama u njoj djeluje oko 5.000 boraca, većinom smještenih u Sirtu, dok su skupine koje su sporadično djelovale u blizini Tripolija i Bengazija te naftnih polja uništene, a ostaci skupina primorani na primitivnu taktiku napada u pustinji po principu udri i bježi.

Očajnički potezi 

       
Uvidjevši kako se ISIL-u bliži kraj u Libiji, čelnici te terorističke skupine odlučili su se na očajničke korake pa su u Sirt dopremili čitav niz bombaša samoubojica ne bi li na taj način pokušali dobiti na vremenu i zadržati svoje postojeće položaje.

Prema ocjeni analitičara BBC-a, ostaci razbijenih ISIL-ovih postrojbi najvjerojatnije će se pokušati domoći juga Libije, točnije pustinjskog područja Sahel-Sahara, gdje djeluju druge džihadističke skupine. Ako u tome uspiju, velike su šanse za njihov oporavak i nastavak vladavine terora, ističu britanski analitičari.

Ako se oporave od nanesenih udaraca, ISIL-ovci će najprije krenuti prema Sabrati, još jednom od izoliranih džepova u njihovim rukama u kojem se nalazi njihov obučni centar te prema Adždabiji koju su nekoć također držali pod kontrolom. No pritom će se, iscrpljeni od stalnog povlačenja i okršaja s vladinim snagama, morati suprotstaviti suparničkoj Al Kaidi koja je vrlo snažna u tom području.
431436,426472,414100,438750