veliko krvoproliće

Posebni izaslanik UN-a za Siriju poziva na 'trenutačno smirivanje'

06.10.2023 u 06:31

Bionic
Reading

Posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju pozvao je na "trenutačno smirivanje" nasilja u Siriji, nakon napada na vojnu akademiju u gradu Homsu, u kojemu je poginulo više od 110 osoba

"Današnji strašni prizori podsjećaju na to koliko je potrebno trenutačno smirivanje nasilja, prekid vatre u cijeloj zemlji i kooperativan pristup borbi protiv terorističkih skupina koje se nalaze na popisu Vijeća sigurnosti", priopćio je Geir Pedersen.

Sve strane moraju poštovati svoje obveze u skladu s međunarodnim pravom i osigurati zaštitu civila i civilne infrastrukture dodao je, istaknuvši da je ozbiljno zabrinut zbog eskalacije nasilja u Siriji.

"Duboko žalim zbog gubitka ljudskih života na jednoj i drugoj strani. Upućujem hitan poziv svim stranama da pruže dokaz o svojoj suzdržanosti", dodao je.

Za napad koji se dogodio u trenutku svečane promocije časnika u Homsu, u kojemu je "poginulo 112 osoba, od kojih 21 civil" i ranjeno najmanje 120, sirijska je vojska optužila terorističke organizacije te je zaprijetila da će "odlučno uzvratiti".

Za napad nitko nije preuzeo odgovornost, a izveden je "uz pomoć dronova punih eksploziva", priopćila je vojska.

Vladine snage uzvratile su bombardiranjem područja Idleba, zadnjega pobunjeničkog bastiona u zemlji. Poginulo je osam, a ranjeno 30 osoba.

U sukobu u Siriji poginulo je više od pola milijuna osoba, otkako je počeo 2011. godine.