adam dieng

Posebni izaslanik glavnog tajnika UN: U BiH se zaoštrenim raspravama produbljuju podjele

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 07.10.2019 15:04
  • Objavljeno 07.10.2019 u 15:04
Posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za sprječavanje genocida Adam Dieng i Željko Komšić

Posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za sprječavanje genocida Adam Dieng i Željko Komšić

Izvor: EPA / EFE / Autor: FEHIM DEMIR

Posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za sprječavanje genocida Adama Dieng upozorio je u ponedjeljak u Sarajevu na činjenicu da sve zaoštreniji prijepori o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Bosne i Hercegovine nastavljaju širiti podjele, a istaknuo je i nedopustivost nijekanja karaktera zločina počinjenih u proteklom ratu u toj zemlji

Dieng boravi u višednevnom radnom posjetu Bosni i Hercegovini i tamo se sastao s najvišim bosanskohercegovačkim dužnosnicima. S njim su razgovarali članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, a odvojeno se sastao i s ministricom za ljudska prava i izbjeglice Semihom Borovac.

Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice priopćili su kako je Dieng tijekom sastanka s ministricom Borovac kazao kako postojeće rasprave sve više dijele BiH.

'Zabrinut sam jer Bosna i Hercegovina slabi zbog sve spornijih narativa o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Takvi narativi, u kombinaciji s retorikom secesije, omogućavaju prostor u kojem podjele postaju norma', kazao je Dieng (69), koji obnaša i dužnost podtajnika UN-a, a ranije je bio tajnik Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu.

Dieng je najavio kako će u BiH dati potporu onim osobama koje se svojim djelovanjem bore protiv takvih podjela ne bi li se stvorio prostor za jače povezivanje različitih zajednica u toj zemlji.

Iz Predsjedništva BiH je priopćeno kako je Dieng Komšiću i Džaferoviću prenio da će provoditi misiju čiji je cilj jačanje povjerenja, tolerancije i uzajamnog poštovanja u BiH.

Sva trojica pritom su konstatirali kako je suradnja s Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za kaznene sudove (MICT), nasljednikom Haaškog tribunala, jedini put ka pomirenju istina o počinjenim zločinima u BiH.

Dieng i Komšić ranije ovog mjeseca sastali su se u New Yorku na marginama zasjedanja Opće skupštine UN, a aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH tada je pred ovim dužnosnikom UN uz ostalo iznio optužbe kako se u Hrvatskoj danas niječe zločin genocida počinjen nad Židovima, Srbima i Romima u razdoblju Nezavisne države Hrvatske (NDH).

Ta je Komšićeva izjava naišla na oštre osude najviših hrvatskih dužnosnika a o toj temi, sudeći po sadržaju priopćenja, u ponedjeljak u Sarajevu nije bilo niti riječi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!