teška situacija

Portugal proširuje upotrebu covid propusnice, potrebna je i za ulazak u restorane. Dnevno imaju preko 3000 novozaraženih

08.07.2021 u 23:05

Bionic
Reading

Portugalci moraju pokazati covid propusnicu ili negativan test na koronavirus ako žele boraviti u hotelu ili ući u restoran u regijama najpogođenijim novim širenjem epidemije covida-19, odlučila je vlada u četvrtak.

"Suočeni smo s pogoršanjem pandemije", rekla je glasnogovornica portugalske vlade, Mariana Vieira da Silva i objavila da u zemlji sada ima 60 općina s "visokom ili vrlo visokom opasnosti" zaraze, prema 45 prošlog tjedna.

Noćni policijski sat određen prošlog petka i dalje je na snazi u rizičnim područjima, uglavnom u Lisabonu i okolici i turističkoj regiji Algarve, na jugu zemlje.

Sada posjetitelji u restoranima tijekom vikenda moraju imati negativan test ili dokaz da su u potpunosti cijepljeni.

U hotelima to je obveza svakog dana u cijeloj zemlji. Istovremeno vlada je odlučila ukinuti zabranu kretanja između Lisabona i ostatka zemlje tijekom vikenda, jer delta varijante ima u cijeloj zemlji, objasnila je Vieira da Silva.

Prema izvješću Nacionalnog instituta za zdravstvo (Insa) od utorka, udio delta varijante među novozaraženima u Portugalu je dosegao gotovo 90 posto.

Portugal je među prvim zemljama Europske unije koju je zahvatio novi val epidemije i u srijedu i četvrtak je prešao granicu od 3000 novih dnevnih slučajeva, što se nije dogodilo od početka veljače.

Francuska je u četvrtak savjetovala svojim državljanima da izbjegavaju Portugal i Španjolsku ovo ljeto zbog brzog širenja delta varijante koronavirusa