'POSAO ZA KRUH SA SEDAM KORA'

Pomorci dobivaju beneficirani radni staž

14.04.2011 u 12:34

Bionic
Reading

Prema Vladinom prijedlogu amandmana na Pomorski zakon, pomorci će dobiti beneficirani radni staž. Dvanaest mjeseci na brodu njima će se brojati kao 15 mjeseci

'Vodili smo računa o težini posla pomoraca, o tome kako žive, koliko su odvojeni od obitelji, koliko im je posao težak. U amandmanu predlažemo da se svakih 12 mjeseci rada na brodu pomorcu računa kao 15 mjeseci mirovinskog staža, tako da će za svakog pomorca koji navrši 60 godina života i 15 godina staža to biti uvjet za starosnu mirovinu', rekla je premijerka Kosor i slikovito prikazala posao pomoraca kao 'posao za kruh sa sedam kora'.

U amandmanu zakona se točno navodi: 'Članu posade broda, bez obzira na državnu pripadnost i vrstu broda te bez obzira na svojstva ukrcaja broda, svakih 12 mjeseci provedenih na ukrcaju kao član posade broda u međunarodnoj plovidbi i nacionalnoj plovidbi računa se u staž osiguranja kao 15 mjeseci.' Također piše da je članu posade broda dobna granica za stjecanje prava na starosnu mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju 60 godina uz uvjet da je ostvario najmanje 15 godina staža na ukrcaju kao član posade broda.