STARI PRIJATELJI

Pomirili se Kerum i HDZ županije

19.10.2010 u 19:09

Bionic
Reading

Splitsko-dalmatinski HDZ danas je na sjednici županijske skupštine odustao od prvotna zahtjeva za smjenu predsjednika skupštine Petroslava Sapunara, člana Hrvatske građanske stranke (HGS), a zauzvrat je prihvaćena dopuna županijskog statuta kojom se županu Anti Sanaderu (HDZ) vraća ovlast predsjednika skupština dioničarskih društava u vlasništvu županije, koja mu je bila oduzeta na sjednici potkraj srpnja

Takav se rasplet dogodio nakon današnjega zajedničkog sastanka klubova vijećnika HDZ-a i HGS-a uoči sjednice skupštine koja je zbog toga kasnila oko sat vremena.

Vijećnici klubova dviju stranaka dogovorili su se, kako je objašnjeno, da će HDZ povući svoj prijedlog Sapunarove smjene, ali uz uvjet da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti točka s prijedlogom dopune županijskog statuta da župan Ante Sanader opet zastupa sve skupštine dioničarskih društava u županijskom vlasništvu.

Nakon uvrštenja u dnevni red taj je prijedlog prihvaćen unatoč protivljenju SDP-ovih i HNS-ovih vijećnika.

Odnosi između županijskog HDZ-a i Kerumova HGS-a zaoštrili su se kad je potkraj srpnja, na prijedlog SDP-ovih vijećnika, Sapunar (HGS) prihvatio da se u skupštinski dnevni red uvrsti točka na temelju koje je glasovanjem županu oduzeta ovlast predsjednika svih skupština dioničarskih društava u županijskom vlasništvu.

Splitsko-dalmatinski HDZ je potom objavio raskid koalicije s HGS-om i pokrenuo postupak Sapunarove smjene s dužnosti predsjednika skupštine. Pritom je HDZ optužio HGS da koalira sa SDP-om, a Sapunara da krši statut i poslovnik. Također je HDZ u zahtjevu isticao da je gradonačelnik Željko Kerum predsjednik svih skupština trgovačkih društava u gradskom vlasništvu te da bi se isti kriterij trebao primijeniti i na županijskoj razini.