ZABRINJAVAJUĆE!

Polovina tvrtki u Hrvatskoj bez ijednog zaposlenog

07.12.2012 u 11:18

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je krajem rujna bilo registrirano 291.059 poslovnih subjekata - trgovačkih društava, poduzeća, zadruga, udruga, organizacija, od kojih je 136.239 ili 46,8 posto aktivnih. Najveći udio i aktivnost među njima imaju trgovačka društva. No usporedni podaci Državnog zavoda za statistiku o broju i strukturi poslovnih subjekata otkrivaju kako samo nešto manje od polovine aktivnih nema nijednog zaposlenika!

Od 136.239 aktivnih pravnih osoba njih 65.924 je bez djelatnika.

'Iznenađuje nas taj podatak. U HGK-u ne pozdravljamo takvu tendenciju, jer smo pobornici strategije da svaka tvrtka ima bar jednog zaposlenika', objasnio je za Glas SlavonijeZoran Kovačević, predsjednik HGK, Županijske komore Osijek.

Također podsjeća kako su upravo ove 'tvrke fikusi' bili generatori nelikvidnosti, odnosno kreatori rada prema principu 'tvrtku zaduži, ugasi i mirne savjesti otvori novu'. U najvećoj slavonskoj županiji, također krajem rujna broj je insolventnih tvrtki bio veći od 1.600 sa 1,63 milijarde kuna nepodmirenih obveza. I to je također, kao i u prethodnom primjeru, povećanje, i to za iznos od 170 milijuna kuna. Odnosno u Osječko-baranjskoj županiji postoji nešto više od četiri tisuće aktivnih tvrtki, analogno državnom prosjeku - dvije tisuće bi ih moglo biti bez ijednog zaposlenog.

Na nacionalnoj razini, prema broju zaposlenih, slijede pravne osobe s jednim do devet zaposlenih kojih je bilo 55.808, potom one s do 49 zaposlenih kojih je bilo 10.852.

Podaci o strukturi poslovnih subjekata pokazuju da je više od polovine registriranih i aktivnih skoncentrirano u četiri područja djelatnosti - trgovini na veliko i malo, prerađivačkoj industriji, stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, te ostalim uslužnim djelatnostima.