REAKCIJE NA MACRONOVE KRITIKE

Poljska i Litva protiv francuske ocjene NATO-a: Životna snaga, a ne 'moždana smrt'

21.11.2019 u 23:51

Bionic
Reading

Predsjednici Poljske i Litve, dviju članica NATO-a, pohvalili su u četvrtak 'životnu snagu' Sjevernoatlantskog saveza odbijajući francusku ocjenu o njegovoj 'moždanoj smrti'

'Sve veća vojna nazočnost (Sjedinjenih Država) u Poljskoj u koordinaciji s NATO-om (...) svjedoči o životnoj snazi Saveza', rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Vilniusu s litavskim kolegom Gitanasom Nausedom.

'Kao i predsjednik (Gitanas) Nauseda, ne vidim baš nikakav problem s vitalnošću NATO-a', dodao je Duda.

Nauseda je pak istaknuo da 29 zemalja saveza 'nipošto ne trebaju dvojiti da je ta organizacija glavni jamac naše sigurnosti'.

SAD je u zadnja dva mjeseca pojačao smjene svojih snaga u Poljskoj i u Litvi koje nadopunjuju NATO-ove sastavnice raspoređene radi suzbijanja eventualne prijetnje iz Rusije.

NATO je prije dvije godine u Poljskoj i u četiri baltičke zemlje rasporedio četiri multinacionalne bojne s po 1.000 ljudi kako bi odvratio i najmanju agresivnu namjeru Rusije nakon ruskog pripojenja Krima 2014.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je bio na meti oštrih kritika ocijenivši da je NATO u stanju 'moždane smrti', nekoliko tjedana prije sastanka na vrhu saveza u Londonu 4. prosinca. Francuski predsjednik je osudio i izostanak koordinacije SAD-a i saveznika te odluku Turske da izvede jednostranu operaciju na sjeveroistoku Sirije gdje su bili raspoređeni francuski vojnici koji su sudjelovali u borbi s džihadističkom organizacijom Islamskom državom.