JOSIPOVIĆ OCIJENIO

'Politika je kočila razrješenje korupcijskih afera'

13.10.2009 u 14:13

Bionic
Reading

Hrvatska boljka je uglavnom bila da u predmetima u kojima je postojala sumnja na korupciju politika nije dopuštala da se ide do kraja i s time konačno treba prekinuti, istaknuo je danas SDP-ov predsjednički kandidat Ivo Josipović nakon tribine 'Zaštita šuma i gospodarenje šumama u Republici Hrvatskoj'

Upitan kako komentira izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske u kojem se upozorava na korupciju u Hrvatskojm, Josipović je rekao da je taj izvještaj Europske komisije realan, dobronamjeran te da njegove poruke moramo shvatiti ozbiljno. Ocjenjujući da se u Hrvatskoj na tome ne radi dovoljno naveo je da, po podatcima Svjetske banke, korupcija i gospodarski kriminal u Hrvatskoj godišnje otmu oko 12,5 milijardi kuna. To je strašan podatak koji govori koliko smo još daleko od pobjede nad korupcijom, rekao je.

Smatra da u Hrvatskoj konačno treba postići pravu volju za borbu protiv korupcije, jer imamo dovoljno zakona i institucija.

"Stalno gomilanje novih tijela koja se bave korupcijom neće dati nikakav rezultat. Naprosto treba uzeti slučaj po slučaj", kazao je.

Napominjući da trenutno imamo neke velike slučajeve u kojima se sumnja na korupciju - od "Podravke" i HEP-a na dalje - Josipović ističe kako te slučajeve, ne prejudicirajući ničiju krivnju ovoga trenutka, treba detaljno, temeljito i nepristrano obraditi.

Upitan o neizravnoj kritici koju je Saboru uputila Europska komisija zbog bijega Branimira Glavaša u BiH, Josipović je rekao kako misli da je odluka Hrvatskog sabora bila pogrešna. "Sabor snosi političku odgovornost za sve pogrešne odluke, pa i za tu", rekao je Josipović.

Na SDP-ovoj tribini "Zaštita šuma i gospodarenje šumama u Republici Hrvatskoj" održanoj u sjedištu stranke, Josipović je upozorio da Hrvatska danas, iako ima iznimno veliko bogatsvo u šumama (više od 2,5 milijuna hektara), to bogatstvo gospodarski i ekonomski iznimno loše i nekvalitetno koristi. Naveo je kako Hrvatska, iako ima vrlo kvalitetno drvo, nema jaku drvnu industriju. Uz to, iako ima velik razvojni potencijal šumskog i drvnog bogatstva, nedovoljno ulaže u mala energetska postrojenja na biomasu, a koja spadaju u obnovljive izvore energije.