MESIĆ NA PROMOCIJI KNJIGE O SEBI

'Političkim strašilima sam za sve kriv'

mesić

mesić

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

'Ima marginalaca i političkih strašila kojima sam za sve kriv, za Francusku i Oktobarsku revoluciju', rekao je bivši predsjednik Stjepan Mesić na predstavljanju knjige Borisa Pavelića 'Deset boljih godina'

Iako knjiga govori o dva Mesićeva predsjednička mandata, bivši predsjednik zadržao se uglavnom na povijesti. Optužuje marginalce da stalnim isticanjem komunističkih zločina ne dozvoljavaju da se 'napokon zatvori to poglavlje', a u isto vrijeme u svakom svom javnom istupu govori o Drugom svjetskom ratu i poraću.

Uoči 65. godišnjice pokolja u Bleiburgu Mesić kaže da tamo ne misli otići sve dok se na komemoraciji pojavljuju 'crnokošuljaši' i ističu fašističke simbole. Opisao je pokolj u selu Lipa kod Opatije gdje su SS-ovci pobili 200-tinjak civila zatvorivši ih u kuću i spalivši. Kazao je kako se nakon takvih zlodjela mogla očekivati osveta. 'Osvetu razumijem, ali je ne opravdavam', kaže Mesić. U svom stilu, one koji pozivaju na istragu komunističkih zločina naziva 'kostonosci'.

'Tko kaže da su ti ljudi čije su kosti u jamama bili nevini', pita se Mesić. Bivši predsjednik je na promociju knjige stigao ravno iz zračne luke vrativši se iz Rusije gdje je prisustvovao 65. godišnjici pobjede nad fašizmom. Još pod dojmom toga, opisao je da borci protiv fašizma u Rusiji i danas na ulice izlaze u uniformama iz rata okićeni ordenjem.

'Kako bi bilo da naši borci prošeću s ordenjem', zapitao se Mesić i zaključio da ne cijenimo dovoljno svoje borce.

Spomenuo je Mesić i devedesete godine i dotaknuo se privatizacije. 'Sada se ipak nešto događa, odmotava se kolo privatizacije koja je bila zločin protiv gospodarstva', zaključio je Mesić.

Pavelić: Mesić je jedinstven lik

Autor knjige o Mesiću Boris Pavelić, novinar Novog lista, kazao je u zagrebačkoj knjižari Profil da je 'Mesić zanimljiva figura i jedinstven lik na političkoj sceni'. 'On se suprotstavio predrasudama, a u isto vrijeme bio je najpopularniji političar', rekao je autor. Pavelić je u knjizi, koju je pisao uza sve dostupne materijale u Uredu predsjednika, Mesića i kritizirao.

No Slavko Goldstein na promociji je rekao da 'Pavelić nije zaboravio da su prigovori prolazni, a Mesićeve vrijednosti trajne'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi