hdz

Politički skok zbog korone ne znači dugoročnu popularnost

08.04.2020 u 09:52

Bionic
Reading

Politički skok zbog korone ne znači dugoročnu popularnost, piše u srijedu Večernji list, postavljajući pitanje mogu li novi HDZ-ovi najpopularniji ministri Vili Beroš i Davor Božinović i nakon krize zadržati dobar rejting

Posljednji Crodemoskop pokazao je da se HDZ nakon višemjesečnog pada 'vratio u sedlo' i ponovno preuzeo vodstvo na ljestvicama popularnosti stranaka. Iako se od drugoplasiranog SDP-a odmaknula tek na razini statističke pogreške, stranka je očito uspjela preokrenuti trend koji joj nije išao u korist, navodi dnevnik.

No, ova je anketa otkrila i nove političke zvijezde i pokazala znatan rast popularnosti HDZ-ovih ministara uključenih u borbu protiv koronavirusa. Među najpopularnijim političarima tako se našao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ali i javnosti donedavno gotovo potpuno nepoznati ministar zdravstva Vili Beroš.

Činjenica da je Beroš ostvario rekordan skok popularnosti u posljednjih 16 godina te da je iza sebe ostavio premijera i predsjednika države pokrenula je odmah nagađanja o njegovoj političkoj budućnosti pa ga se u medijima spominje i kao potencijalnog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika.

Izvori Večernjeg lista u HDZ-u tvrde, međutim, da se o tome nije razgovaralo. Stranka je, kažu, trenutačno fokusirana isključivo na što skoriji izlazak iz zdravstvene krize i ublažavanje njezinih posljedica na ekonomiju, zbog čega se još ne razgovara, ne samo o lokalnim izborima do kojih je više od godinu dana nego ni o parlamentarnim, koji bi se trebali dogoditi ujesen.

Na primjedbu da bi bilo neobično da HDZ ne iskoristi popularnost koju uživaju njegovi ministri, sugovornici uzvraćaju da dugoročno popularnost nikom nije zajamčena i da će sve ovisiti o razvoju situacije s koronavirusom, donosi Večernji list.