NEOBIČAN PRISTUP

Znanstvenici sad znaju kako novi koronavirus zvuči i to im može pomoći u otkrivanju lijeka

08.04.2020 u 09:27

Bionic
Reading

Pomoću glazbe možda će biti moguće potražiti novu bjelančevinu čiji melodija i ritam odgovaraju antitijelima i ometaju virus pri procesu zaraze

Jedna od prepoznatljivih značajki koronavirusa SARS-CoV-2 je kruna (korona) šiljaka na njegovoj površini. Pogledate li ih izbliza, vidjet ćete kako su sastavljeni od lanaca bjelančevina koji se isprepliću i preklapaju jedni preko drugih.

Nastojeći bolje razumjeti ovu novu napast, glazbenik i inženjer Markus Buehler i njegovi kolege pri Massachusetts Institute of Technology dodijelili su svakoj bjelančevini i strukturi glazbeni ekvivalent.

Rezultat, generiran uz pomoć umjetne inteligencije, iznenađujuće je smirujuća glazba za koju profesor Buehler tvrdi kako otkriva pojedinosti koje mikroskopu nisu dostupne.

Bjelančevine u šiljcima služe kako bi se virus zakačio za receptore u našim tijelima i tako nas zarazio. Šiljak virusa SARS-CoV-2 naročito je složenog sastava, koji uključuje tri lanca bjelančevina isprepletena u kompliciran obrazac.

Jačina, trajanje i ritam nota u glazbi odraz je načina na koji su posložene aminokiseline u bjelančevinama, dok su upleteni lanci prikazani kao melodije koje se prepliću.

Vibracije bi, pak, mogle ukazati na promjene u temperaturi i dati objašnjenje zašto je SARS-CoV-2 skloniji ljudskim stanicama nego drugi virusi.

  • +4
Split: Ispred bolnice Križine postavlja se šator za uzimanje brisa za testiranje od koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Sasa Buric / CROPIX

Prikaz bjelančevina u obliku zvuka znanstvenicima daje još jedan alat za razumijevanje i upravljanje tim sastavnim dijelovima virusa. Čak bi i mala mutacija mogla ograničiti ili pojačati patogene moći virusa.

Glazbeni pristup mogao bi pomoći i pri osmišljavanju lijeka protiv virusa. Primjerice, znanstvenici bi mogli potražiti novu bjelančevinu čiji melodija i ritam odgovaraju antitijelima i ometaju virus pri procesu zaraze, piše ABC News.