aleksandar musić

Politički savjetnik nakon izbora Milatovića: Crna Gora ostaje na putu prema EU

03.04.2023 u 22:13

Bionic
Reading

Izbor novog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića prokomentirao je politički savjetnik Aleksandar Musić

Aleksandar Musić, politički savjetnik, objasnio je za HRT što za Crnu Goru znači dolazak Jakova Milatović na mjesto predsjednika.

'U vanjskopolitičkom smislu Crna Gora će ostati na putu euroatlantskih integracija no ne nužno zato što je Milatović ovakav ili onakav nego zato što su Amerikanci stali iza njega prepoznali su Europu kao novu snagu na obzoru i odigrali svoje karte na nju', dodao je.

Osvrnuo se i na unutarnju političku situaciju i Crnoj Gori i rekao da tu postoji veliki upitnik. 'S jedne strane tu je projekt Otvorenog Balkana koji neki brane ekonomskom pričom i ekonomskom računicom, a ja mislim da na kraju dana to je potencijalno kukavičje jaje. Postoji razlog zašto je baš režim u Beogradu plasirao taj projekt. S druge strane tu će biti na testu sam Milatović, hoće li državnički braniti Crnu Goru i crnogorsko u odnosu prema Joanikiju Mićoviću koji pod plaštom crkvenog i duhovnog igra jednu prizemnu, konkretnu, ideološku, političku utakmicu u Crnoj Gori na dugi rok. Naravno da će tu biti puno razbacivanja pojmovima eliminacije podjela, svi će se tu par tjedana voljeti, ali imajte na umu da ova idila koju ste gledali na pozornici u pobjedničkom stožeru "Evrope sad!" će vrlo brzo nestati zato što jedni druge izjedaju', objasnio je Musić.

  • +2
Jakov Milatović pobijedio na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori Izvor: Cropix / Autor: Marko Markovic

'Politički i marketinški gledano DPS je u ovoj kampanji imao referendumsku atmosferu protiv sebe što nizom loših kampanja u posljednje tri godine, nije uspio zaustaviti taj val. To znači da su se u taj brod ukrcali svi koji su protiv DPS-a iz nekog razloga. Tu je bilo sirotinje, bilo je mladih, neodlučnih, pasivnih, razočaranih, prosvjednih i antisistemskih birača. Bilo je i ljudi koji glasaju identitetski protiv DPS-a, smatraju se Srbima i koriste srpske nacionalne simbole, a povrh svega da se ne lažemo bilo je četnika', dodao je. 

Musić je istaknuo da je ovo politički kraj Mile Đukanovića i da je pitanje hoće li ostati negdje u savjetodavnoj ulozi. Osvrnuo se i na odnos Crne Gore i Hrvatske.  'Hrvatska je unutar Crne Gore samom prirodom stvari veto igrač. U tom smislu Crna Gora ili bilo koja njezina vlast se neće zamjerati Hrvatskoj. Trenutna izvršna vlast u Hrvatskoj jako dobro kotira u najvišim krugovima europske politike, u tom smislu očekujem da će odnos biti prilično prijateljski. To istovremeno ne znači da se Hrvatska ne bi trebala snažnije angažirati u pitanju crnogorskih Hrvata zato što su mnoge stvari Hrvatskoj i hrvatskoj politici prošle ispod radara u protekle 3 godine', rekao je Musić.