javili se i iz eu

Srpska pravoslavna crkva čestitala novom predsjedniku Crna Gore, Đukanoviću 'mrtvačka zvona'

03.04.2023 u 16:56

Bionic
Reading

Europski povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelyi čestitao je ponedjeljak Jakovu Milatoviću na pobjedi na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, izrazivši očekivanje da će se ubrzati reforme na njezinome europskom putu

“Čestitke novom predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću! Radujem se što ću raditi s Vama na ubrzanju neophodnih reformi na EU putu Crne Gore”, poručio je Varhelyi u čestitki na Twitteru.

Portparol u Europskoj komisiji Peter Stano na redovnoj je konferenciji za novinare u Bruxellesu, uz čestitku Milatoviću, rekao i da je za Crnu Goru vrlo važno da se fokusira na sve probleme i pitanja vladavine prava, reformi u području vladavine prava i to na način kako je to propisala Europska komisija.

"Naravno, EU je spremna podržati Crnu Goru i nastaviti pomagati Crnoj Gori da se kreće ka članstvu u EU, jer je to nešto što velika većina ljudi u Crnoj Gori želi. I u tom kontekstu, politička stabilnost u zemlji je ključ za nastavak puta ka Uniji", poručio je Stano.

I izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula čestitao je Jakovu Milatoviću na pobjedi na izborima. Picula je u poruci na Tweeteru naveo da će "svaka odluka i inicijativa koja će u praksi približiti Crnu Goru prema EU imati podršku Europskog parlamenta".

Čestitku Milatoviću ranije je uputio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručivši da Crna Gora u Srbiji ima pouzdanog partnera.

U Crnoj Gori je u nedjelju održan drugi krug predsjedničkih izbora. Za novog predsjednika je izabran Jakov Milatović koji je dobio više od 60 posto osvojenih glasova, porazivši dugogodišnjeg crnogorskog čelnika Mila Đukanovića, koji je imao 40 posto podrške birača.

Čestitka čelnika SPC, mrtvačka zvona za Đukanovića

Među prvim čestitkama koje je Milatović dobio nakon što je pobijedio na izborima je ona poglavara Srpske pravoslavne Crkve (SPC) u Crnoj Gori Joanikija.

On je u čestitki naveo kako su u Mitropoliji SPC u Crnoj Gori uvjereni da će Milatović biti mudar i u svemu dostojan predsjednik svih građana Crne Gore.

“Koji će Vam nesumnjivo dati snažnu podršku da našu domovinu učinite državom vladavine prava i pravde, zemljom bratske sloge i slobode, bogatom i uglednom u cijelom svijetu. Srdačno Vam čestitamo časno zasluženu pobjedu na jučerašnjim predsjedničkim izborima, sa željom da Vaše upravljanje Crnom Gorom bude sretno, mirno i na opće zadovoljstvo svih njenih građana", naveo je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

  • +2
Jakov Milatović pobijedio na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori Izvor: Cropix / Autor: Marko Markovic

Jakovu Milatoviću pripisuje se bliskost sa Srpskom pravoslavnom crkvom, jer je bio ministar u vladi koja je nastala nakon prvog poraza Đukanovićeve Demokratske partije socijalista u kolovozu 2020., a na čije formiranje je veliki utjecaj imala je SPC.

Nešto ranije na društvenim mrežama pojavila se snimka monaha SPC Pavla Kondića na kojoj, uz više neprimjerenih komentara, zvone "mrtvačka zvona" za predsjednika u odlasku Mila Đukanovića.

Navodi se da je snimka nastala u Manastiru Stanjevići nadomak Budve, koji pripada Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Srpske pravoslavne crkve.

"Mrtvački zvonim za Mila, da ode na smetlište povijesti, krvomutnik", govori Kondić na snimci, na što jedan svećenik odgovara: "Sretan mu put".

Milo Đukanović čestitao Jakovu Milatoviću Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Mitropolija SPC u Crnoj Gori s tim u vezi odmah je poručila da će Kondić snositi kanonsku odgovornost zbog zloupotrebe crkvenih zvona.

"Povodom samovoljnog i neprimjerenog postupka monaha Pavla u manastiru Stanjevići u izbornoj noći 2. aprila 2023., Mitropolija crnogorsko-primorska osuđuje takav čin koji ni po čemu nije u skladu s pravilima monaške službe i manastirskog života. Zbog očigledne zloupotrebe crkvenih zvona, spomenuti monah snosit će kanonsku odgovornost", navodi se u odgovoru SPC.

Dan nakon jučerašnjih izbora u Crnoj Gori protječe mirno. 

Novi crnogorski predsjednik, čija se inauguracija očekuje u svibnju, trebao bi se u ponedjeljak navečer obratiti građanima putem javnog servisa RTCG.