NOBILO O SLUČAJU ORAŠJE

'Političari rade predstavu radi sebe i prikupljaju poene'

04.11.2016 u 15:07

Bionic
Reading

Odvjetnik Ante Nobilo je za televiziju N1 kazao da se zna da policija u Republici Srpskoj već dugo istražuje događaje koji su počinili pripadnici HVO-a na štetu srpskog stanovništva, naglasivši da to nije novost

Nobilo ne misli da je tajming najvažnija stvar u ovom slučaju. 'Najvažnije je postoji li osnovana sumnja za pokretanje postupka, za određivanje pritvora i jesu li poštovana prava. Ako postoji sumnja, svi politički prigovori padaju u vodu', smatra Nobilo.

Međutim hrvatski državni vrh se silno uznemirio. Spominje se i zasjedanje Vijeća za nacionalnu sigurnost Hrvatske, a mogle su se u četvrtak čuti i izjave da su uhićenja u Orašju samo vrh sante leda događanja koja se odvijaju s ciljem da se kroz korištenje pravosudnog sustava i tumačenje određenih odredbi ratnog zločina to iskorištava u političke svrhe.

'Kada se optužnice koriste u političke obračune, da se preširoko tumači odgovornost, da se ne poštuju standardi prava, onda to može biti povod za akcije hrvatske diplomacije. Smatram da se pretjeruje, da političari reagiraju kako ne bi trebali, da se miješaju u pravosuđe susjedne države. Političari rade predstavu radi sebe i prikupljaju poene, a uhićenima to neće pomoći, već upravo suprotno, ocijenio je odvjetnik Nobilo, koji je svojedobno pred Haškim sudom zastupao generala Tihomira Blaškića, za N1.

Na pitanje da se iduće godine očekuje presuda u slučaj Prlić i ima li to veze s uhićenjima u Orašju te bi li BiH mogla tužiti Hrvatsku za agresiju, Nobilo je kazao da je tu veći problem karakter sukoba. 'Ako je karakter sukoba bio međunarodni sukob, a borbe i zločini su se događali na tlu BiH, onda je Hrvatska taj međunarodni element, a to znači da je Hrvatska bila u BiH i vodila rat protiv Armije BiH. To može biti osnova za neke sudske procese u smislu ratne štete. U svakom slučaju nezgodna pozicija za Republiku Hrvatsku. To se događa u Haagu i Hrvatska će to morati prihvatiti', mišljenja je Anto Nobilo.