RUŠENJE BESPRAVNE GRADNJE NA VIRU

'Policiju od jutros zovem i kumim da me ubije! Ali neće, nitko neće!'

Bionic
Reading

'Ubijte me! Molim vas, ubijte me! Ja ću potpisat, nitko neće odgovarat, samo me ubijte! Policiju od jutros zovem i kumim da me ubije! Ali neće, nitko neće! Najradije bi se sam ubio, ali čime, nesrićo moja... Policija, ubijte me!', nije prestao zapomagati Ivan Ivančević nemoćno gledajući kako mu bageri Ministarstva graditeljstva ruše ukopani spremnik za vodu na 3000 metara velikoj parceli u uvali Srpljica, na sjeverozapadnoj strani otoka Vira.

Za Građevinsku inspekciju ruši se objekt izgrađen nakon avionske snimke 21. lipnja 2011. godine, za nezaposlenog Ivana i njegovu nezaposlenu suprugu Ivušu ruši se cijela egzistencija. 'Nigdje ne radimo, nemamo nikakvih primanja. Ovo što sam napravio, pomogao mi je sin koji živi u Austriji. Dao mi je šest iljada eura da bi podigo vrt za posadit malo krumpira i 60 maslina. Nemaš od čega živit, a ovi ti ne daju živit.

'Jesi reka novinaru da si kućicu sam srušija?', upita ga supruga Ivuša. 'Jesam! Nisam! Jesam! Šta ja više znam! Ubijte me, policija! Ubijte me, molim vas!', vapi Ivan, ali ga nitko ne čuje. Kućicu za alat, dva puta tri metra, i spremište za agregat srušio je sam još prije, a betonsku cisternu od 20 kubika, izgrađenu prije ravno godinu dana, prekrio je zemljom kako se izvana ne bi vidjela.

'Kamo sreće da je nisam morao gradit. Ali kako ću zalit masline, kako ću zalit kumpir bez vode? Pokušao sam bušit, vodu sam našao na 36 metara, ali bila je preslana. Sve mi se masline osušile. Cisternu sam napravio samo da mogu navodnjavat, da nešto mogu stvoriti, a sad će mi još i rušenje naplatit. Neka ruše, ali i neka znaju: ja primanja nemam, platiti ne mogu! Jedino što mogu je ići u zatvor. Pa neka me odvedu...', kaže Ivan podižući ruke prema nebu, piše Slobodna Dalmacija.

Na Vir su bageri ministarstva stigli u ranim jutarnjim satima u pratnji policije i tu namjeravaju ostati dva, možda tri dana. Na programu građevinskih inspektora ukupno je devet objekata na dvjema lokacijama na području uvale Srpljica i Pedinka.

To su uglavnom prizemni objekti, najčešće ilegalni spremnici za vodu i crne jame, te nekoliko temeljnih ploča za kamp-kućice i montažne objekte, doznajemo od voditelja rušenje koji je na teren stigao u pratnji dvoje građevinskih inspektora. Nisu spremni za davanje izjava, a pristup objektima koji se ruše ograničava policija. Na parceli preko puta Ivanove cisterne manji bager upravo završava rušenje crne jame u vlasništvu naših iseljenika iz Austrije.

'Sve parcele u ovom dijelu uvale pokupovali su 'naši Austrijanci'. Srušili su objekte, ali su gusterne i crne jame prekrili zemljom, da se ne vide. Sada im je i to gotovo...', dobacuje Ivan na odlasku.