NEPRAVILNOSTI U OMIŠU I TRILJU?

Policija provjerava potpise za referendum, a Stožer se buni

Bionic
Reading

Nakon što je policija u protekla tri dana provjeravala je li Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara imao potrebne dozvole za prikupljanje potpisa za referendum o ćirilici, o tome su se očitovali i iz Stožera, pri čemu su istaknuli da je riječ o 'u najmanju ruku neobičnom ponašanju policije'

U posljednja 72 sata, policijski službenici PU Karlovačke, PU Brodsko-posavske, PU Sisačko-moslavačke i PU Splitsko-dalmatinske na različite, često i neprimjerene načine, tražili su svakojake informacije od onih koji su nam diljem Hrvatske pomogli prikupljati potpise za referendum.

Koordinatori su ispitivani o regularnosti prikupljanja potpisa. Policija retroaktivno, što je vrlo čudno, provjerava jesmo li imali dozvole za postavljanje potpisnih mjesta. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara imao je sve potrebne dozvole, prikupljanje potpisa proteklo je u skladu sa svim demokratskim uzusima, poštivani su svi zakoni', stoji u priopćenju Stožera, u kojem se dodaje kako je takvo postupanje policije 'uznemirilo sve ispitane te njihove obitelji, ali ništa više od toga'.

MUP je, naime, naložio svojim Policijskim upravama da u okviru svojih nadležnosti kontaktiraju koordinatore prikupljanja potpisa, ali i jedinice lokalne samouprave kako bi se utvrdilo je li za sva popisna mjesta izdana potrebna dozvola nadležnog gradskog ili općinskog tijela.

U nekim općinama u Dalmaciji, naime, ispostavilo se da su potpisi prikupljani bez dozvole pa se postavlja pitanje jesu li tako prikupljeni potpisi važeći, navodi Slobodna Dalmacija. U situaciji kada se ne zna točan broj potpisa, iako Stožer neslužbeno barata brojkom od preko pola milijuna, poništenje određenog broja potpisa moglo bi dovesti do toga da se nije uspjelu u prikupljanju potrebnih preko 450 tisuća potpisa.

'U nas su u Trilju prikupljali potpise za referendum protiv ćirilice, ali od gradske uprave nitko nije tražio, niti smo mi komu dali odobrenje za postavljanje štanda', doznala je Slobodna Dalmacija od Stipe Roguljića, gradskog tajnika Trilja.

Od Mire Bulja, koordinatora Stožera za obranu hrvatskog Vukovara za Sinj i Cetinsku krajinu, koji se javno pohvalio da su na području za koje je on preuzeo odgovornost prikupili potpise 10.278 građana Slobodna je objavila da je Stožer od Grada Sinja odobrenje zatražio i dobio.

'Mi smo potpise prikupljali na Pijaci, Trgu kralja Tomislava. Kako je riječ o javnoj površini u vlasništvu Grada Sinja, zatražio sam i dobio odobrenje da tu možemo postaviti naše štandove, što smo i učinili', kazao je Bulj.

Omiška gradska uprava također je zaprimila požurnicu iz policijske postaje da im se dostavi objašnjenje je li Grad dopustio Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara potpisivanje peticije na gradskim površinama ili su popisivači štandove postavili samoinicijativno.

Pročelnik Komunalnog odjela Neno Mimica čitav je dan vješto izbjegavao novinarske pozive, no Slobodna je neslužbeno doznala kako ga je zapovjednik omiške policijske postaje Marko Muše i osobno oko podneva nazvao kako bi provjerio je li u Komunalni odjel, koji je samo stotinjak metara udaljen od policijske postaje, stigla omotnica sa zahtjevom da se upravo Mimica očituje je li ili nije Stožeru dopustio postavljanje štandova. Što je točno Mimica odgovorio prvom omiškom policajcu, nije nam poznato, no novinari su od komunalaca doznali kako Stožeru nisu dali odobrenje za postavljanje štandova, niti je Stožer to tražio.

Ima li Stožer uopće dovoljno potpisa za referendum?

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara odugovlači s objavom broja potpisa koji je prikupljen za referendum protiv ćirilice pa je novinare zanimalo postoji li opasnost od manipulacija brojem potpisa, odnosno je li moguće da se potpisi prikupljaju i izvan zakonskog roka.

Ministar uprave Arsen Bauk potvrdio je da se nakon roka potpisi ne mogu prikupiti na zakonit način, a rok od 15 dana istekao je.

Također je napomenuo da se na isti način može postaviti pitanje jesu li aktivisti Stožera prikupljali potpise prije roka. Istaknuo je, međutim, da ne vidi odstupanja od dosadašnje prakse. Povukao je analogiju s inicijativom U ime obitelji, no istaknuo je da je spomenuta inicijativa cijelo vrijeme objavljivala broj potpisa koje je sakupila, što nije slučaj sa Stožerom protiv ćirilice.

Podsjetio je da će o potpisima koje stožeraši dostave najprije odlučivati Hrvatski sabor, a nakon toga će Vlada, ako dobije zadaću od Sabora, postupati po onome što dobije.