KAZNE DO 15.000 KN

Policija neće imati milosti prema pijanim vozačima

alkohol i vožnja pijan na cesti pijani vozači

alkohol i vožnja pijan na cesti pijani vozači

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Hemera

U povodu Martinja, praznika krštenja mladog vina koji ove godine pada u ponedjeljak, policija će već od sutra pojačano nadzirati i kažnjavati vožnju pod utjecajem alkohola, doznaje se u MUP-u.

Najveću pozornost nesavjesnim vozačima koji za upravljač sjednu nakon nekoliko čašica mladog vina policija će posvetiti tijekom vikenda kada se očekuje i najveći broj martinjskih zabava. Osim toga, statistike pokazuju da su vikendi i inače kritični dani u tjednu kada se događa najveći broj prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Policija upozorava da je najčešći uzrok nesreća s najtežim posljedicama brzina koja je vrlo često vezana uz vožnju s nedopuštenom koncentracijom alkohola.

'Novčana kazna može doseći i 15 tisuća kuna za vožnju pod utjecajem alkohola no o visini kazne odlučuje sudac i da li pred sobom kao krivca ima recidivista', poručio je Viktor Forjan iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa upozorivši na poraznu statistiku u prvih deset mjeseci ove godine.

Podaci zagrebačke policije pokazuju da su u najvećem hrvatskom gradu i njegovoj okolici vozači s nedopuštenom koncentracijom alkohola sudjelovali u svakoj devetoj prometnoj nesreći te da su gotovo trećinu nesreća s poginulim osobama skrivili 'pijani' vozači. Najveći broj ih je pritom imao više od 1,5 primila alkohola.

U policiji podsjećaju da na sve vozače kojima izmjere preko 1,5 promila ili odbiju provjere na alkohol, uz pripisane kazne primjenjuje i 'posebne mjere' - vode ih na 'triježnjenje', a potom ih uhićuju i uz optužni prijedlog privode sucu za prekršaje.

Pred suca se izvode i vozači ulovljeni u drugim teškim prekršajima kao što su vožnja bez dozvole, prekoračenje brzine u naselju za više od 50 kilometara na sat, vožnja u suprotnom smjeru na autocesti i slično.

Vozačima sklonima alkoholu policija savjetuje da ne zaborave da za vožnju pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan te da koriste taksije kako ne bi postali 'crna statistička brojka'.

'Ne činite u ime sv. Martina ono s čime svetac nije imao nikakve veze i zbog čega bi kasnije požalili, a imajte u vidu da vozač pod utjecajem alkohola ne dovodi u opasnost samo sebe već i sve ostale sudionike u prometu', ističu u policiji.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama je jasan i poprilično skup za džep - prema njemu svaki pijani vozač isključuje se iz prometa i boravi na otrježnjenju i do 12 sati, a potom se uhićuje i uz optužni prijedlog odvodi sucu.

Osim optužnih prijedloga, podsjetimo i na kazneno djelo obijesne vožnje za koju je predviđeno do tri godine zatvora, a osim izazivanja nesreće sa teškim ili smrtnim posljedicama, obijesnost za volanom se smatra još i pretjecanje na nepreglednom mjestu, pretjecanje kolone vozila, oduzimanje prednosti i dakako vožnja sa više od 0,5 promila alkohola ili pod utjecajem droga!

U slučaju, pak, prometne nesreće iz nehaja kazna je između šest mjeseci i pet godina zatvora, no dosadašnja praksa je često znala biti okončana daleko pozitivnije po vozača-krivca - uvjetnom osudom. Nedavno je, tako, podsjeća Jutarnji list, 'šaka u medi' doslovce pala rukometašici Ivani Lovrić koja je vozeći sa 0,74 promila alkohola u krvi pet kilometara brže od dozvoljene brzine na pješačkom prijelazu u zoru točno prije godinu dana ubila majku troje djece i potom pobjegla.

Presudom koja je još uvijek nepravomoćna, rukometna reprezentativka je osuđena na 18 mjeseci zatvora uz maksimalni uvjet od pet godina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!