PERO PERKOVIĆ U HAAGU

'Policija iznuđivala priznanja za zločine u 'Oluji''

30.06.2009 u 15:32

Bionic
Reading

Hrvatski sudovi i policija procesuirali su kaznena djela u 'Oluji', ali je u nekim slučajevima policija to činila pod pritiskom i iznuđivanjem priznanja od osumnjičenika, izjavio je u utorak pred Haškim sudom Pero Perković, svjedok obrane generala Ante Gotovine.

'Bio je velik pritisak da se nekoga zatvori, morali su nekoga prikazati kao ubojice... Policija je prijetila da će nas poslati u Haag, a da Hrvatska nikad neće ući u EU', rekao je Perković, bivši pripadnik 15. domobranske pukovnije, koji je bio optužen, a potom oslobođen za ubojstva srpskih civila u selima Gošiću i Varivodama u kolovozu 1995.

Svjedok nije rekao tko je vršio pritisak na policiju, niti je objasnio kako to da su se suđenja za zločine u "Oluji" povezivala s ulaskom Hrvatske u EU godinama prije nego je Zagreb podnio zahtjev za članstvo u Uniji.

Sud u Zadru oslobodio je 1996. Perkovića i još tri suborca krivnje za ta kaznena djela, a postupak je nakon šest godina završio pred sudom u Šibeniku odustajanjem tužitelja od optužbe zbog nedostatka dokaza.

Svjedok je u iskazu nekoliko puta optužio zadarske policajce da su ga fizički i psihički zlostavljali kako bi priznao krivnju jer im je, kako kaže, 'bilo naređeno da procesuiraju zločine'.

'Ni policija ni sudstvo nisu tada radili posao kako treba, a ne rade ni sada jer još nema presude za Gošiće i Varivode', rekao je Perković koji je tijekom policijskog ispitivanja bio prisiljen potpisati dokument o prestanku vojne službe.

On je u iskazu naveo nekoliko slučajeva u kojima su pripadnici njegove postrojbe osuđeni za zločine i kažnjeni zatvorom od 1,5 do šest godina za ubojstva i ranjavanja civila u selima oslobođenima 'Olujom'.

Istaknuvši da je nekima od njih nazočio i pokušao ih spriječiti, a za neke je tek čuo, Perković je ustvrdio da nikad od zapovjednika nije dobio naredbu da počini neko kazneno djelo, nego, naprotiv, da se pazi na civile kako im se ne bi ništa dogodilo.

Svjedok je govorio i o stanju u Kistanjama koje je njegova postrojba oslobodila 6. kolovoza 1995. Rekao je da su u selu taj dan gorjele dvije, a sutradan više kuća te da su hrvatski vojnici iz njih uzimali razne predmete.

Po njegovim riječima, na putu iz Kistanja prema Vodicama jedan takav kamion zaustavio je hrvatski general, navodno Damir Krstičević, i izgalamio se na vojnike, ali su oni ipak prošli sve policijske nadzorne točke i nastavili put.

Suđenje generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine u 'Oluji' i nakon nje, nastavlja se u srijedu izvođenjem novoga svjedoka Gotovinine obrane.