SLUČAJ ČIČVARKIN

Policija istražuje smrt majke odbjeglog tajkuna

03.08.2010 u 12:25

Bionic
Reading

Gagarinsko međuopćinsko tužiteljstvo u Moskvi jučer je odlučilo da se ipak treba provesti nova istraga o nerazjašnjenoj smrti Ljudmile Čičvarkine, majke odbjeglog ruskog tajkuna Jevgenija Čičvarkina

Novim sudsko-medicinskim vještačenjem trebalo bi utvrditi je li Ljudmila Čičvarkina u travnju ove godine u svom stanu nezgodno pala i udarila glavom o rub stola te preminula od ozljede, gubitka krvi i srčanog zatajenja, ili je ubijena.

Jevgenij Čičvarkin, sad već bivši vlasnik međunarodnog maloprodajnog lanca mobilne tehnologije Jevroset, lani je dobio egzil u Velikoj Britaniji. Iz Londona pokušava utjecati na proces i poručuje kako ne vjeruje da je njegova majka stradala nesretnim slučajem. Prvotna istraga nije izvijestila o tragovima nasilja i provali u stan, no Kommersant primjećuje da je policija iz stana iznijela stol o koji je, navodno, fatalno udarila Čičvarkina, a to nije uobičajena procedura kod očevida.

Odbjegli Čičvarkin prije majčine smrti je u jednom intervjuu optužio miliciju da se, kada ne može dobiti pravni nalog za premetačinu, u postupku protiv njega služi angažiranjem kriminalaca.

Jevgenij Čičvarkin – od poslovnog vunderkinda do bjegunca

Pomalo ekstravagantan i vrlo mlad za biznismena koje se ubraja u ruske oligarhe, 34-godišnji Čičvarkin figurirao je kao jedan od najuspješnijih među njima sve do lani. Tada je stigla recesija i zahtjev Kremlja da trgovci povećaju porezna davanja državi. Čičvarkin je navodno odbio. Uskoro je stigla optužba da je sigurnosna služba Jevroseta otela i ucjenjivala bivšeg zaposlenika koji je oštetio kompaniju.

Čičvarkin je skupa s obitelji napustio Rusiju, da bi se, u stilu tipičnom za odbjegle oligarhe poput Borisa Berezovskog, nastanio u Londonu. Glavni grad Velike Britanije udomljuje svojevrsnu rusku biznis dijasporu koja uključuje i aktualne, s Kremljem povezane oligarhe poput Romana Abramoviča. Iste godine Čičvarkin je prodao Jevroset za 400 milijuna dolara. Inače, procjenjivalo se da je ta brzorastuća tvrtka, za koju je Čičvarkin dao napraviti čak i himnu, u godini prije recesije obrnula oko tri milijarde dolara.