PILOT PROJEKT

Policajci na biciklima u Zagrebu

29.09.2015 u 15:48

Bionic
Reading

Zagrebačka policija za svoje je djelovanje dobila pojačanje - bicikle za intervenciju u policijskim postajama Črnomerec-Susedgrad, Maksimir, Centar, Novi Zagreb i Trešnjevka, a do kraja godine po dva bicikla trebale bi dobiti sve policijske postaje u Zagrebu

Riječ je o pilot-projektu biciklističke ophodnje na području Grada Zagreba koji je u utorak predstavljen ispred Gradske uprave. Najavljeno je da bi se policajci na biciklima u Zagrebu mogli vidjeti već idući tjedan. Projekt su na Vijeću za prevenciju pokrenuli Policijska uprava zagrebačka i Grad Zagreb s ciljem da se poveća prisutnost i mobilnost policajaca te poveća povjerenje građana i policije kroz neposredniji kontakt, čime se povećava i subjektivni osjećaj sigurnosti Zagrepčana.

Zamjenik načelnika Policijske uprave zagrebačke Dubravko Teur rekao je da su s uvođenjem pilot projekta biciklističke ophodnje u policijskim postajama počeli 2013. te da su ga dosad realizirali u Zagrebačkoj županiji na području Velike Gorice, Samobora, Svete Nedelje i Zaprešića. Rezultati su pokazali da su građani zadovoljni pa vjeruje da će tako biti i u Zagrebu.

Teur je rekao da će na području tih zagrebačkih policijskih koje u prvoj fazi dobivaju pod dva bicikla, oni biti masovno iskorišteni zbog javnih površina, kao što su jezera Jarun i Bundek, park Maksimir i Zrinjevac. Rekao je da su u prvoj fazi odabrane te policijske postaje zbog toga što su najveće i zbog javnih površina koje jamče da će bicikli biti korisno iskorišteni.

Najavio je da će se Policijska uprava zagrebačka i dalje maksimalno uključiti u provedbu tog projekta te se nada da će u tome, kao i do sada, imati podršku Vijeća za prevenciju, Grada Zagreba i gradonačelnika.

Cilj policije na biciklima je da dođu tamo gdje je do sada bio onemogućen dolazak policije sa službenim vozilima te brže i efikasnije reagiranje na dojave i veći kontakt s građanima na prostorima gdje se okupljaju, istaknuo je Teur.

Zagrebački gradonačelnik i predsjednik Vijeća za prevenciju Milan Bandić rekao je kako mu je drago što je taj projekt pokrenut i najavio da će do konca godine nabaviti bicikle i za ostale policijske postaje.

"Do Božića ćemo instalirati po dva bicikla u svaku policijsku postaju", poručio je Bandić.

Novinarima je rekao kako očekuje da će reakcija građana na policajce-bicikliste biti dobra, jer to je u biti nadogradnja projekta "Policija u zajednici", koji korespondira s europskim iskustvima. "Grad Zagreb je europska metropola i naša policija je na razini, koristi standarde policija razvijenih europskih zemalja i glavnih gradova razvijenih europskih zemalja", istaknuo je Bandić.

398385 ,398250 ,398354 ,398377