KREDITIRANJE TVORNICE CIPELA

Polančec natjerao Podravku: Slogi dajte pet milijuna kuna

16.09.2009 u 19:49

Bionic
Reading

Podravkin kredit od 65 milijuna kuna tvrtki SMS Srđana Mladinića nije jedini loš takav aranžman koji je ta kompanija sklopila 2007. godine

ZAGREB - Večernji list piše da je Darko Marinac, i to pod izravnim utjecajem potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, odobrio da se pet milijuna Podravkinih kuna prebaci na račun koprivničke Sloge.

I dok je SMS barem iz prehrambene branše, kao i Podravka, pa u njegovu kreditiranju ima logike, Sloga se bavi – proizvodnjom cipela.

Marinac je nakon izbijanja 'afere SMS' priznao da je napravio loš potez i odstupio iz Podravkina NO-a.

Za kredit Slogi – koji Podravki također nije vraćen, nego je obućarska tvrtka ovih dana završila u stečaju – dobro je znao Zdravko Šestak, sadašnji šef Podravkine uprave. Šestak ne samo da je znao za taj kredit, nego je i aktivno sudjelovao u Polančecovu planu za spas obućarskog poduzeća od propasti, umjesto da se bavi svojim poslom u prehrambenoj kompaniji, piše Večernjak.

Također se doznaje da su i Sloga i SMS 2007. dobili kredite od državne Hrvatske poštanske banke. Pretpostavlja se da je Polančec i tu imao presudan utjecaj, pa bi trebao snositi posljedice zato što se kao potpredsjednik Vlade bavio spašavanjem privatnih poduzeća i određivanjem tko će im sve pomoći.

U Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) potvrdili su da su kreditirali SMS sa 27 milijuna kuna, uz odgovarajuće instrumente osiguranja. 'Dio obveze SMS je podmirio banci, no zbog kašnjenja u redovnom podmirivanju duga poduzeli smo odgovarajuće korake radi zaštite interesa banke, odnosno krenuli smo u naplatu putem instrumenata osiguranja', odgovorila je nova uprava HPB-a, potvrđujući i potraživanja prema Slogi.

Polančec je svoj plan za spas obućara iznio 2005. Ostvario je da se Slogin dug državi pretvori u većinski državni vlasnički udjel, a plan restrukturiranja poduzeća izradio je Šestak, koji uskoro i ulazi u NO tvrtke. U međuvremenu je taj plan propao, a Sloga je u kolovozu otišla u stečaj.

Polančec je u ponedjeljak, dva dana nakon što je izbila 'afera SMS', posjetio Slogu kako bi uvjerio radnike da ipak od njih nije digao ruke.

U prostorijama poduzeća koje je spašavao državnim i Podravkinim novcem ustvrdio je kako nema nikakve veze s kreditom koji je koprivnička kompanija dala splitskoj tvrtki u vlasništvu Srđana Mladinića